Ευρωπαϊκοί νόμοι «ρυθμίζουν» το Διαδίκτυο

Ευρωπαϊκοί νόμοι «ρυθμίζουν» το Διαδίκτυο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ισπανία, κάποιοι ακτιβιστές καταδικάστηκαν για τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παραβίαζαν τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Οι λογαριασμοί στο Τwitter Γερμανών πολιτών τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω των περυσινών κανόνων που απαγορεύουν τη ρητορική μίσους. Ενα ολλανδικό δικαστήριο έκρινε ότι η Google οφείλει να αφαιρέσει τα αποτελέσματα αναζήτησης σχετικά με έναν γιατρό, ο οποίος τιμωρήθηκε για κακή απόδοση, συμμορφούμενη με τη νομοθεσία περί ιδιωτικότητας του βίου.

Η Ευρώπη, ο σκληρότερος επικριτής των τεχνολογικών γιγάντων της Σίλικον Βάλεϊ, έχει πατάξει το βίαιο περιεχόμενο, τη ρητορική μίσους και τη διαδικτυακή παραπληροφόρηση μέσα από κάποιους νέους νόμους και κανονισμούς, την τελευταία πενταετία. Σήμερα, ωστόσο, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον η Γηραιά Ηπειρος το έχει παρακάνει, καθώς οι κανόνες που έχει θεσπίσει κάνουν πολλούς να την κατηγορούν για λογοκρισία. Αλλοι ισχυρίζονται ότι δίνει στα ολοκληρωτικά καθεστώτα την ευκαιρία να καταπνίξουν τις αντικαθεστωτικές φωνές.

Οπως επισημαίνει ο Ντέιβιντ Κέι, καθηγητής Νομικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ο οποίος διορίστηκε από τον ΟΗΕ, επόπτης κυβερνητικών προσπαθειών να περιορίσουν την ελευθερία του λόγου, «εξαιτίας της διαρκώς αυξανόμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας θα μειωθεί το επίπεδο της ελευθερίας της έκφρασης». Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί διαβρώνουν την κοινή πεποίθηση ανάμεσα στις ΗΠΑ και άλλες δυτικές δημοκρατίες ότι πρέπει να αποφευχθεί η λογοκρισία στις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα βίντεο του YouTube, στις ομάδες συζήτησης και στο λοιπό περιεχόμενο του Διαδικτύου. Στην πραγματικότητα, η συζήτηση για τη στάση της Ευρώπης σκιαγραφεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις, καθώς προσπαθούν να ρυθμίσουν το πιο διαβρωτικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο χωρίς, ωστόσο, να καταπνίξουν την ελευθερία έκφρασης.

Παρεμβάσεις

Ενδεικτικά ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, που επιθυμεί την αυστηρότερη εποπτεία του Διαδικτύου, τόνισε ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις αποτελούν την ορθή απάντηση στον τρόπο με τον οποίο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται για να εξυμνήσουν την τρομοκρατία, να διαχειριστούν τις εκλογικές αναμετρήσεις και να διαδώσουν ιδεολογίες μίσους. Χαρακτηριστικά δήλωσε «το Διαδίκτυο είναι το νέο πεδίο μάχης».

Είναι βέβαιο ότι εντείνεται η τάση για τη ρύθμιση κάθε διαδικτυακής πλατφόρμας στην Ευρώπη. Τον περασμένο μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για την αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχομένου μέσα σε μία ώρα επί ποινή επιβολής προστίμου της τάξεως του 4% επί του ετήσιου εισοδήματος της εταιρείας τεχνολογίας. Ωστόσο, το μέτρο πρέπει να επικυρωθεί προτού αρχίσει να εφαρμόζεται. Την ίδια στιγμή, οι επικριτές της νομοθεσίας επισημαίνουν ότι η προτεινόμενη νομοθεσία δεν καθιστά σαφές ποιο περιεχόμενο είναι ανάρμοστο και μεταθέτει μεγάλο μέρος της ευθύνης στις εταιρείες τεχνολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή