ΚΟΣΜΟΣ

Γκιούλ και Νταβούτογλου επικρίνουν την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη

Γκιούλ και Νταβούτογλου επικρίνουν την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη

Δύο βετεράνοι του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ και ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, επέκριναν την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες είχε κερδίσει η αντιπολίτευση.

Οι Γκιούλ και Νταβούτογλου, οι οποίοι θεωρούνταν σημαντικά στελέχη του AKP, ενός κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002 στην Τουρκία, διατύπωσαν τις επικρίσεις αυτές σε μηνύματα που ανήρτησαν αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ στο Twitter.

Ο Γκιούλ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 2007 ως το 2014, συνέκρινε την ακύρωση, τη Δευτέρα από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK), της νίκης του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης με την μη επικύρωση, το 2007, από το Συνταγματικό Δικαστήριο της δικής του εκλογής ως προέδρου της Δημοκρατίας για τον λόγο ότι δεν είχε επιτευχθεί η προβλεπόμενη απαρτία των 367 βουλευτών. Η αντιπολίτευση είχε μποϊκοτάρει τότε τη συνεδρίαση ακριβώς για να ακυρωθεί η εκλογή του.

«Αυτό που αισθάνθηκα το 2007 με την άδικη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το αισθάνθηκα και χθες, όταν ένα άλλο ανώτατο δικαστήριο, η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, ανακοίνωσε την απόφασή της», έγραψε ο Γκιούλ.

«Είναι λυπηρό που δεν μπορούμε να πάμε μπροστά», πρόσθεσε.

Ο Νταβούτογλου, ο οποίος κατείχε τη θέση του πρωθυπουργού από το 2014 ως το 2016, πριν ο Ερντογάν τον σπρώξει προς την έξοδο, εκτιμά από την πλευρά του πως η απόφαση της YSK ήταν ένα πλήγμα για την τουρκική δημοκρατία.

«Η θεμελιώδης αξία της πολιτικής παράδοσής μας οφείλει να είναι η εγγύηση πως η βούληση του λαού αντανακλάται στις κάλπες. Όποια κι αν είναι τα προσχήματα και οι λόγοι, τα γεγονότα που ακολούθησαν τις εκλογές της 31ης Μαρτίου και η απόφαση της YSK κατέφεραν πλήγμα σε μία από τις θεμελιώδεις αξίες μας», προσέθεσε.

Οι Γκιούλ και Νταβούτογλου έχουν πολλαπλασιάσει τους τελευταίους μήνες τις λιγότερο ή περισσότερο συγκαλυμμένες επικρίσεις εναντίον των μεθόδων του Ερντογάν και του κόμματός του. Καθώς στο παρελθόν βρίσκονταν κοντά στον αρχηγό του κράτους, οι δηλώσεις τους έχουν κάποιο βάρος στην Τουρκία.

Ο τουρκικός Τύπος αποδίδει στους δύο άνδρες την πρόθεση να σχηματίσουν δικό τους πολιτικό κόμμα για να ανταγωνισθούν το AKP.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ