ΚΟΣΜΟΣ

Iταλία: Ο Κόντε απέπεμψε τον υφυπουργό Μεταφορών για σκάνδαλο διαφθοράς

Iταλία: Ο Κόντε απέπεμψε τον υφυπουργό Μεταφορών για σκάνδαλο διαφθοράς

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απέπεμψε σήμερα έναν υφυπουργό, ο οποίος έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο διαφθοράς, παρά την αντίσταση του κόμματος Λέγκα που υποστήριξε τον αξιωματούχο, ο οποίος είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος.

Το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση ανάμεσα στην ακροδεξιά Λέγκα και τον εταίρο της στον συνασπισμό, το αντισυστημικό κίνημα των Πέντε Αστέρων (MS5), απειλώντας να διαλύσει τη συμμαχία καθώς τα δύο κόμματα ανταγωνίζονται ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν αυτό τον μήνα.

Ο Αρμάντο Σίρι, υφυπουργός Μεταφορών και οικονομικός σύμβουλος του επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, τέθηκε υπό έρευνα τον περασμένο μήνα επειδή φέρεται να δωροδοκήθηκε από έναν επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον τομέα της αιολικής ενέργειας και ο οποίος συνδεόταν με τη Μαφία.

Τόσο ο Σίρι όσο και ο επιχειρηματίας αρνήθηκαν ότι έκαναν οτιδήποτε επιλήψιμο.

Το MS5, η υποστήριξη προς το οποίο στηρίζεται στην 'καθαρή' εικόνα του και τη σκληροπυρηνική στάση του κατά της διαφθοράς, επέμεινε ότι ο Σίρι έπρεπε να φύγει, ενώ ο Σαλβίνι υποστήριξε ότι έπρεπε να παραμείνει στην κυβέρνηση μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του στο δικαστήριο.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο MS5 και τη Λέγκα έχουν επιδεινωθεί ενόψει των εκλογών της 26ης Μαΐου, με τα δύο κόμματα να ενεργούν περισσότεροι ως πολιτικοί αντίπαλοι παρά ως κυβερνητικοί σύμμαχοι.

Οι εντάσεις έχουν οδηγήσει στην αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας με τη διαφορά στις αποδόσεις των ιταλικών έναντι των γερμανικών ομολόγων να αυξάνεται στο υψηλότερο επίπεδό της σε περισσότερους από δύο μήνες.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που αποφάσισε την αποπομπή του Σίρι, ο ηγέτης του MS5 Λουίτζι Ντι Μάιο είπε πως είναι «πολύ υπερήφανος για την απόφαση» και επέμεινε πως ο συνασπισμός πρέπει να παραμείνει στην εξουσία για άλλα τέσσερα χρόνια παρά τους εσωτερικές διαφωνίες.

«Δεν είναι μια νίκη για το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, αλλά για τους Ιταλούς», είπε ο Ντι Μάιο, ο οποίος πρόσθεσε πως η μετωπική καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί «επείγουσα εθνική ανάγκη».

Προς το παρόν δεν υπάρχει αντίδραση από τον Σαλβίνι, ωστόσο πηγή της Λέγκας δήλωσε πως το κόμμα επανέλαβε την υποστήριξή του στον Κόντε, αν και διαφώνησε με την απόφαση να αποπεμφθεί ο Σίρι.

Ο Κόντε, πρώην ακαδημαϊκός που πρόσκειται στο MS5, δήλωσε πως η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν «ανοικτή και σε πνεύμα συνεργασίας».

Προς το παρόν δεν υπάρχει σχόλιο από το Σίρι, ο οποίος παραμένει μέλος της Γερουσίας μετά την απώλεια του κυβερνητικού χαρτοφυλακίου του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ