Επέστρεψε στη Βρετανία κομμάτι του Στόουνχετζ που είχε εξαφανιστεί εδώ και δεκαετίες

Επέστρεψε στη Βρετανία κομμάτι του Στόουνχετζ που είχε εξαφανιστεί εδώ και δεκαετίες

1' 18" χρόνος ανάγνωσης

Την επιστροφή ενός κομματιού του αρχείου μνημείου του Στόουνχετζ το οποίο είχε εξαφανιστεί για αρκετές δεκαετίες ανακοίνωσε η βρετανική υπηρεσία που συντηρεί μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς.

Τα μυστήρια που καλύπτουν το διάσημο νεολιθικό μνημείο δεν έχουν διαλευκανθεί με τους αρχαιολόγους να ελπίζουν πως το αντικείμενο που επεστράφη θα συμβάλει στη μελέτη για την προέλευση των πετρών.

Το κομμάτι του Στόουνχετζ  είχε εξαφανιστεί από το 1958, όταν οι αρχαιολόγοι αποφάσισαν να αναστηλώσουν ένα πεσμένο τρίλιθο. Σύμφωνα με το English Heritage, κατά τις εργασίες εντόπισαν ρωγμές σε έναν από τους δύο κάθετους λίθους και προκειμένου να τους ενισχύσουν άνοιξαν μικρές τρύπες ώστε να εισάγουν μεταλλικές ράβδους.

Οι εργασίες έγιναν από μία εταιρεία η οποία ειδικεύεται στην επεξεργασία διαμαντιών. Ένας από τους υπαλλήλους της, αποφάσισε να κρατήσει ως ενθύμιο το κομμάτι πέτρας που αφαιρέθηκε ώστε να τοποθετηθεί η μεταλλική ράβδος, χωρίς να ενημερώσει κανέναν.

Έτσι, το 1976 ο υπάλληλος μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και πήρε αυτόν τον πέτρινο «πυρήνα» – μήκους 108 εκατοστών και φάρδους 25 χιλιοστών – μαζί του, εκθέτοντάς το στο γραφείο του.

Το αναπάντεχο συνέβη καθώς πλησίαζαν τα 90ά του γενέθλια. Μετά από τόσα χρόνια, ο πρώην υπάλληλος της εταιρείας διαμαντιών εξέφρασε την επιθυμία η πέτρα να επιστραφεί στο Στόουνχετζ.

Την ευχή του πραγματοποίησαν οι γιοί του, οι οποίοι παρουσίασαν την πέτρα στους φροντιστές του μνημείου πέρυσι. Η ανακοίνωση της επιστροφής έγινε σήμερα.

Η πέτρινη ράβδος, που φαντάζει άφθαρτη σε σχέση με τους γιγαντιαίους λίθους του μνημείου που είναι εκτεθειμένοι στην φύση, μπορεί να βοηθήσει τους συντηρητές του Στόουνχετζ να εντοπίσουν την τοποθεσία από όπου προήλθε η πέτρα.

(Με πληροφορίες από english-heritage.org.uk)