Ιράν: Προειδοποίηση για εμπλουτισμό ουρανίου

Ιράν: Προειδοποίηση για εμπλουτισμό ουρανίου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Περιθώριο 60 ημερών έδωσε χθες η Τεχεράνη στη Ρωσία, στην Κίνα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να επέμβουν και να ανακουφίσουν τις βαριές συνέπειες του οικονομικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Ιράν. Σε αντίθετη περίπτωση, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, δήλωσε ότι η χώρα θα ξεκινήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστά μεγαλύτερα από το 3,7%, διαδικασία που θα μπορούσε να έχει στρατιωτικές εφαρμογές.

Μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτούσε νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις, βάζοντας ταφόπλακα στην πυρηνική συμφωνία JCPOA, που συνομολογήθηκε το 2016 ανάμεσα στη διεθνή κοινότητα και το Ιράν. Πριν ακριβώς από ένα χρόνο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία και άρχισε να επιβάλλει διαδοχικούς γύρους όλο και σκληρότερων κυρώσεων, με τελικό στόχο την ανατροπή της θεοκρατικής κυβέρνησης του Ιράν.

Η Τεχεράνη διατήρησε την ψυχραιμία της και συνέχισε να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της συμφωνίας αλλά και του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου, που επιτρέπει εξαιρετικά διεξοδικούς ελέγχους των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις και προς όσες χώρες αγοράζουν ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού και βαρύ (ραδιενεργό) ύδωρ από το Ιράν – εξαγωγές που επιτρέπονταν από τη συμφωνία, ώστε να μπορεί το Ιράν να συνεχίσει να παράγει πυρηνική ενέργεια, στέλνοντας όμως στο εξωτερικό τα πυρηνικά απόβλητα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρώτη ύλη για πυρηνική βόμβα.

Χθες, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ ανακοίνωσε ότι, εφόσον οι εξαγωγές απαγορεύθηκαν, η Τεχεράνη θα κρατά στη χώρα τις ποσότητες ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού και βαρέος ύδατος που παράγει. «Επειτα από ένα χρόνο υπομονής, το Ιράν σταματά να εφαρμόζει προβλέψεις με τις οποίες η συμμόρφωση έγινε αδύνατη εξαιτίας των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ζαρίφ από τη Μόσχα, όπου είχε διαβουλεύσεις με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ελάχιστα αντίμετρα»

«Το Ιράν επέλεξε τα ελάχιστα αντίμετρα απαντώντας στη μέγιστη αμερικανική πίεση», σημείωσε το Ινστιτούτο International Crisis Group. «Αυτό δείχνει ότι η Τεχεράνη ελπίζει να κρατήσει ζωντανή τη συμφωνία μέχρι τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020».

Οι εξελίξεις, όμως, θα μπορούσαν να είναι πιο ραγδαίες, αν υλοποιηθεί η προειδοποίηση του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί, ότι μπορεί να αρχίσει εκ νέου η παραγωγή ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού, αν οι υπόλοιποι εταίροι της συμφωνίας δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις για προστασία του ιρανικού πετρελαϊκού και τραπεζικού τομέα από τις κυρώσεις εντός 60 ημερών. Κάτι τέτοιο «είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναζωπύρωνε τη διαμάχη στις ΗΠΑ για μια πιθανή στρατιωτική δράση ή για ενέργειες δολιοφθοράς, όπως ήταν οι κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των συσκευών φυγοκέντρισης ουρανίου του Ιράν, τις οποίες εξαπέλυσαν από κοινού οι ΗΠΑ και το Ισραήλ πριν από μια δεκαετία», ανέφεραν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Για την ώρα, η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να επιβάλει κυρώσεις στην ιρανική χαλυβουργία, με στόχο ακόμη μεγαλύτερη άνοδο της ανεργίας, ώστε να προκληθεί κοινωνική αναταραχή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή