Αμφισβητούν τον Ερντογάν

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ακύρωση της εκλογής Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας, όπως και των βουλευτικών εκλογών του 2018, ζήτησε το κεμαλικό κόμμα CHP από την ανώτατη εκλογική αρχή της χώρας, δύο ημέρες μετά την απόφασή της να ακυρώσει τη νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης, την 31η Μαρτίου.

Ο εκπρόσωπος του CHP Μουχαρέμ Ερκέκ σημείωσε ότι οι πρόσφατες δημοτικές εκλογές έλαβαν χώρα με το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο και υπό τις ίδιες συνθήκες με τις προεδρικές και δημοτικές εκλογές του προηγούμενου χρόνου. Δικαιολογώντας την απόφασή της να εγκρίνει την ένσταση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ κατά της οριακής νίκης Ιμάμογλου, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή επικαλέστηκε το γεγονός ότι σε αρκετά εκλογικά τμήματα υπήρχαν μέλη εφορευτικών επιτροπών που δεν ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Ωστόσο, το CHP επισήμανε πως και στις εκλογές του 2018 δεκάδες χιλιάδες μέλη εφορευτικών επιτροπών δεν ήταν δημόσιοι υπάλληλοι.

«Αν ακυρώσετε τη θητεία του κ. Ιμάμογλου, τότε πρέπει να ακυρώσετε και τη θητεία του κ. Ερντογάν», τόνισε ο Ερκέκ. Στην ένστασή του, το CHP ζητεί επίσης να ακυρωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών για τα διαμερισματικά συμβούλια της Κωνσταντινούπολης, που έγιναν επίσης την 31η Μαρτίου και στις οποίες επικράτησε το ΑΚΡ.

Θεωρείται απίθανο η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να υιοθετήσει την ένσταση του CHP, τουλάχιστον όσον αφορά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του προηγούμενου χρόνου. Ωστόσο, η κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενισχύει την πίεση στην κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία δέχεται πυρά και από ιστορικά στελέχη του ΑΚΡ. Ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ καυτηρίασε μέσω Twitter την ακύρωση της νίκης Ιμάμογλου, σημειώνοντας ότι ένιωσε την ίδια απογοήτευση με εκείνη που γεύτηκε το 2007, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε απορρίψει την εκλογή του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η απόφαση των εκλογικών αρχών για τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης αποτέλεσε πλήγμα σε βάρος της τουρκικής δημοκρατίας. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούσαν τις τοποθετήσεις των δύο ανδρών ως μία ακόμη ένδειξη υπέρ των σεναρίων περί παρασκηνιακών κινήσεων για τη δημιουργία νέου συντηρητικού κόμματος, που θα παίρνει αποστάσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τον για στροφή προς τον αυταρχισμό.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε χαιρετίσει την απόφαση για επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη ως «σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της δημοκρατίας», κάνοντας λόγο για «οργανωμένες παραβιάσεις» της εκλογικής νομοθεσίας με στόχο τη νόθευση του αποτελέσματος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή