Καταδίκη των πραξικοπηματιών στο Μαυροβούνιο

Καταδίκη των πραξικοπηματιών στο Μαυροβούνιο

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Δύο Ρώσοι, μέλη των μυστικών υπηρεσιών και δύο στελέχη κόμματος της αντιπολίτευσης είναι μεταξύ των 13 καταδικασθέντων για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 την ημέρα των εκλογών στο Μαυροβούνιο, που περιελάμβανε τη δολοφονία του πρωθυπουργού Μίλο Τζουγκάνοβιτς και την ανάδειξη φιλορωσικής συμμαχίας στην εξουσία.

Την απόφαση εξέδωσε δικαστήριο της Ποντγκόριτσα, καταδικάζοντας ερήμην τους δύο Ρώσους πράκτορες σε 15 και 12 έτη αντιστοίχως. Η Μόσχα έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξη στην απόπειρα πραξικοπήματος. Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει ότι ένας από τους στόχους των πραξικοπηματιών ήταν να προληφθεί η ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, που ολοκληρώθηκε εντέλει τον Ιούνιο του 2017. «Κάθε μέλος της εγκληματικής οργάνωσης είχε συγκεκριμένη αποστολή. Ολοι οι κατηγορούμενοι είναι ένοχοι για τρομοκρατική απόπειρα», είπε στην αγόρευσή της η δικαστής Σουζάνα Μουγκόσα. Η αντιπολίτευση της χώρας, που διοργανώνει κάθε εβδομάδα αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, κατηγόρησε τις Αρχές για κατασκευή της υπόθεσης, σε μία προσπάθεια να διασφαλίσει την παραμονή του Τζουγκάνοβιτς στην εξουσία, παρά τη μικρή διαφορά ψήφων που οδήγησε στην επανεκλογή του το 2016. Η ηγεσία του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Μετώπου, ο Αντρίγια Μάντιτς και ο Μίλαν Κνέζεβιτς, καταδικάστηκαν σε πέντε χρόνια κάθειρξης έκαστος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή