Η Ε.Ε. απέρριψε το «τελεσίγραφο» του Ιράν

Η Ε.Ε. απέρριψε το «τελεσίγραφο» του Ιράν

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας δήλωσαν χθες ότι η Ε.Ε. δεν επιθυμεί να κλιμακωθεί η διαμάχη γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μία ημέρα αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέο γύρο ασφυκτικών οικονομικών κυρώσεων και το Ιράν απείλησε ότι θα παραβιάσει τους όρους της πυρηνικής συμφωνίας του 2015. Προχθές, η Τεχεράνη είχε καλέσει την Ε.Ε. να συμμορφωθεί εντός 60 ημερών με τις διατάξεις της πυρηνικής συμφωνίας, που περιλαμβάνουν την εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων, κίνηση που απορρίφθηκε χθες από την Ε.Ε. ως «τελεσίγραφο».

«Η ανακοίνωση της Ε.Ε. δείχνει γιατί βρισκόμαστε στο σημείο που βρισκόμαστε. Οι ΗΠΑ εδώ και ένα χρόνο ασκούν τακτικές εκφοβισμού εις βάρος της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Αντί η Ε.Ε. να μας ζητεί να συμμορφωθούμε μονομερώς με μία πολυμερή συμφωνία, πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, περιλαμβανομένης της εξομάλυνσης των οικονομικών σχέσεων», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ.

Δεδηλωμένος στόχος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι να υποχρεώσει την Τεχεράνη να υπογράψει μια νέα πυρηνική συμφωνία, που θα καλύπτει και το ζήτημα του πυραυλικού προγράμματος και του περιφερειακού ρόλου του Ιράν. Το Ινστιτούτο Chatham House ρώτησε 75 αναλυτές για την πιθανότητα να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία. «Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων εξέφρασε σκεπτικισμό», ανέφερε σχετικό άρθρο στην επιθεώρηση Foreign Affairs. «Η αμερικανική κυβέρνηση ζητεί κάτι –μια συμφωνία– που απαιτεί διπλωματία, αλλά συστηματικά χρησιμοποιεί τα πιο σκληρά εργαλεία καταναγκασμού», προσθέτει. «Αν ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματικά επιζητεί αυτή τη μεγαλύτερη και καλύτερη συμφωνία, η κυβέρνησή του πρέπει να επαναξιολογήσει τη στρατηγική της. Αντί να εισάγει όλο και περισσότερες μονομερείς κυρώσεις που δεν έχουν αποτέλεσμα, πρέπει να αποκαταστήσει τις γέφυρες με την Ευρώπη και να κάνει κάποια αρχικά ανοίγματα, όπως αυτές που έφεραν και στο παρελθόν το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή