ΚΟΣΜΟΣ

Επεκτείνεται και πάλι στα 12 ναυτικά μίλια η ζώνη αλιείας στη Λωρίδα της Γάζας

Επεκτείνεται και πάλι στα 12 ναυτικά μίλια η ζώνη αλιείας στη Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επεκτείνει από σήμερα στα 12 ναυτικά μίλια τη ζώνη αλιείας στα ανοικτά της Γάζας, μία εβδομάδα αφού την είχε κλείσει εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών.

Το μέτρο αυτό έχει στόχο να αμβλύνει την ένταση σε μια ιδιαίτερα ρευστή περίοδο στον παλαιστινιακό θύλακα ο οποίος υπόκειται εδώ και χρόνια σε αποκλεισμό από το Ισραήλ.

Η χαλάρωση των περιορισμών που επιβάλουν οι ισραηλινές αρχές στους αλιείς της Γάζας ήταν μέρος των όρων που έθεσαν οι οργανώσεις του παλαιστινιακού θύλακα προκειμένου να δεχθούν την κατάπαυση του πυρός μετά τη χειρότερη όξυνση της βίας, πριν μία εβδομάδα, από τον πόλεμο του 2014.

Οι παλαιστινιακές οργανώσεις είχαν προειδοποιήσει ότι οι συγκρούσεις ενδέχεται να ξεκινήσαν και πάλι αν δεν λαμβάνονταν μέτρα από την πλευρά του Ισραήλ, ξεκινώντας από τη χαλάρωση του αυστηρού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία στη Γάζα και ο οποίος ισχύει και για την αλιεία.

Το Ισραήλ δικαιολογεί τον αποκλεισμό επικαλούμενο την ανάγκη να περιορίσει τη Χαμάς, το ισλαμιστικό κόμμα που κυβερνά τη Γάζα από το 2008.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)