ΚΟΣΜΟΣ

Υποχρεωτική καταγγελία με εκκλησιαστικό νόμο

Υποχρεωτική καταγγελία με εκκλησιαστικό νόμο

Υποχρεωτική είναι η καταγγελία, από τον ρωμαιοκαθολικό κλήρο, όλων των περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης από ιερωμένους όπως και κάθε απόπειρα συγκάλυψης. Σε μία αποστολική επιστολή, που θα γίνει εκκλησιαστικός νόμος, ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος, καθιστά σαφές ότι οποιαδήποτε προσέγγιση σεξουαλικού περιεχομένου, που εμπεριέχει τη χρήση εξουσίας, θα εκλαμβάνεται ως σεξουαλική κακοποίηση. Η διευκρίνιση αυτή θεωρείται ένα μήνυμα στην εκκλησιαστική ιεραρχία ότι κανείς δεν πρόκειται να εξαιρεθεί από τη διερεύνηση τέτοιων περιστατικών. Ο Ποντίφικας, ήδη από τον Φεβρουάριο, είχε δεσμευθεί ότι θα αναλάβει άμεση δράση προκειμένου να πατάξει τη σεξουαλική κακοποίηση στους κόλπους της Εκκλησίας.

Η νέα αποστολική επιστολή καθιστά σαφές ότι οι κληρικοί θα πρέπει, επίσης, να σέβονται και τους πολιτειακούς νόμους, τηρώντας την υποχρέωση καταγγελίας οποιασδήποτε κακοποίησης στους «αρμόδιους κρατικούς φορείς».

Πολλοί αναλυτές των θεμάτων της Αγίας Εδρας καλωσόρισαν τις νέες οδηγίες, τονίζοντας ότι αποτελούν ένα σοβαρό βήμα προκειμένου να μπει τέλος στη σεξουαλική κακοποίηση στους κόλπους της Εκκλησίας.

Ουσιαστικά, η απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου πρόκειται να μεταβάλει τον τρόπο διερεύνησης τέτοιων περιστατικών από την Εκκλησία. Για πρώτη φορά οι κληρικοί και οι λοιποί εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι υποχρεούνται να αποκαλύπτουν οποιονδήποτε ισχυρισμό για σεξουαλική κακοποίηση υπέπεσε στην αντίληψή τους. Προηγουμένως αυτό εξαρτιόταν από τη διακριτική ικανότητα καθενός.

Οι σχετικές καταγγελίες θα πρέπει να ολοκληρώνονται εντός 90 ημερών στα αρμόδια γραφεία κάθε επισκοπής. Επίσης, η απόπειρα συγκάλυψης της σεξουαλικής κακοποίησης αποτελεί ιδιαίτερη κατηγορία. Αυτή η κατηγορία αδικήματος αφορά ακόμα και τους επισκόπους, καθώς έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις όταν επίσκοποι προσπάθησαν να συγκαλύψουν τέτοια συμβάντα που τους είχαν καταγγελθεί.

Χιλιάδες άτομα θεωρείται ότι κακοποιήθηκαν από Ρωμαιοκαθολικούς ιερείς κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, ενώ το Βατικανό κατηγορήθηκε ότι συγκάλυπτε κατ’ εξακολούθηση τα εγκλήματα αυτά, σε όλον τον κόσμο.