Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Γάζα

Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Γάζα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, πάνω από είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας, σπίτια και επιχειρήσεις καταστράφηκαν, αλλά τη Δευτέρα, οι ηγέτες των δύο πλευρών δήλωσαν ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα. Οσο άσκοποι και αν φαίνονται στον έξω κόσμο οι επαναλαμβανόμενοι κύκλοι βίας/εκεχειρίας, εξυπηρετούν τα συμφέροντα των βασικών ανταγωνιστών.

Το Ισραήλ καταφέρει πλήγματα στη Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, ενώ παράλληλα ενισχύει το επιχείρημά του ότι οι Παλαιστίνιοι δεν είναι έτοιμοι για ειρήνη και ότι μια λύση δύο κρατών θα ήταν αδύνατη. Η Χαμάς, που όπως φαίνεται έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα χαλαρώσει ο ισραηλινός αποκλεισμός, δείχνει στους φτωχούς και δύσπιστους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας ότι η αντίσταση λειτουργεί. Το αποτέλεσμα είναι μια περίεργη μορφή συμβίωσης.

Ο όγδοος γύρος

Οι μάχες του περασμένου Σαββατοκύριακου ήταν ο όγδοος γύρος φέτος και ο χειρότερος από τον πόλεμο των 50 ημερών του 2014. Κάθε γύρος τελειώνει με εκεχειρία, για την οποία συνήθως μεσολαβεί η Αίγυπτος, ένδειξη ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί κανονικό πόλεμο. Το Ισραήλ βλέπει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση που έχει στόχο την καταστροφή του Ισραήλ, ως εκ τούτου δεν θέλει να της επιτρέψει να ενισχυθεί. Από την άλλη, δεν θέλει να την αφανίσει, εξαιτίας αυτού που ο βετεράνος Ααρον Νταβίντ Μίλερ χαρακτηρίζει «πρόβλημα της επόμενης μέρας». Σε μια τέτοια περίπτωση, το Ισραήλ θα χρειαζόταν να ανακαταλάβει τη Γάζα και να αναλάβει την ευθύνη για τα δύο εκατομμύρια κατοίκους. Επίσης, θα υπήρχε ο κίνδυνος να αναδειχθεί στην εξουσία μια οργάνωση ακόμη πιο ακραία. Η Χαμάς αποδεικνύεται χρήσιμη για το Ισραήλ και για έναν ακόμη λόγο. Οσο υπάρχει διαφορετική κυβέρνηση στη Δυτική Οχθη και διαφορετική στη Γάζα, δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος και να υλοποιηθεί η λύση των δύο κρατών, με την οποία ο πρωθυπουργός Νετανιάχου διαφωνεί.

Οι Ισραηλινοί πολέμιοι της λύσης των δύο κρατών βρίσκουν κοινό έδαφος με τη Χαμάς, η οποία επίσης θέλει ένα και μοναδικό κράτος, αν και διαφορετικό από αυτό που επιθυμεί το Ισραήλ. «Από την οπτική της Χαμάς, είναι καλύτερα να έχει το Ισραήλ μια κυβέρνηση σαν τη σημερινή, παρά μια πιο μετριοπαθή που να θέλει να προχωρήσει την ειρηνευτική διαδικασία. Γιατί αν προωθήσεις την ειρηνευτική διαδικασία, προωθείς την Παλαιστινιακή Αρχή», δήλωσε η Σελίν Τουμπούλ, ειδική του ισραηλινού Ιδρύματος Οικονομικής Συνεργασίας.

Ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Γιέχια Σινουάρ, αγοράζει χρόνο για να δει τι θα συμβεί στην Παλαιστινιακή Αρχή όταν η κυβέρνηση Τραμπ παρουσιάσει το ειρηνευτικό της σχέδιο και όταν αρχίσει η φυσιολογική φθορά της υγείας του ηλικιωμένου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Μπορεί ο Αμπάς να αποχωρήσει ή μπορεί το Ισραήλ να βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με την Παλαιστινιακή Αρχή, ιδίως αν ο Νετανιάχου υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις για προσάρτηση περιοχών στο Ισραήλ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή