Συνάντηση Τραμπ – Τζινπίνγκ στη σκιά του εμπορικού πολέμου στη σύνοδο κορυφής της G20

Συνάντηση Τραμπ – Τζινπίνγκ στη σκιά του εμπορικού πολέμου στη σύνοδο κορυφής της G20

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα,  στις 28-29 Ιουνίου, στην Ιαπωνία.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, το Κρεμλίνο διέψευσε την είδηση της συνάντησης Τραμπ – Πούτιν. «Δεν έχει υπάρξει τέτοιο αίτημα. Επίσης, δεν υπάρχει προς το παρόν μια τέτοια συμφωνία", είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Στις δηλώσεις του για την συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνα, ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι η συνάντησή του με τον Σι μπορεί να αποφέρει καρπούς, αφού η εμπορική διαμάχη τους κλιμακώθηκε τις τελευταίες ημέρες, μετά την αδυναμία να επιτευχθεί μια συμφωνία στις εμπορικές διαπραγματεύσεις τους, την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν έχει λάβει ακόμη την απόφαση αν θα προχωρήσει σε νέα επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 325 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ελπίζει ότι «η συνάντηση αυτή θα μπορούσε να είναι παραγωγική». 

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιτρέπουν στην Κίνα να επωφελείται σε βάρος τους. Είπε επίσης ότι το Πεκίνο υπαναχώρησε, αίροντας κάποιες από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, ενώ οι εμπορικές διαπραγματεύσεις είχαν ολοκληρωθεί κατά 95%. Πρόσθεσε ότι η Κίνα πιθανότατα θα ανταποδώσει στοχοθετώντας τα αμερικανικά γεωργικά προϊόντα. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνησή του σχεδιάζει να παράσχει βοήθεια ύψους περίπου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους αγρότες, στα προϊόντα των οποίων θα επιβληθούν δασμοί εκ μέρους του Πεκίνου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή