ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία επέστρεψε στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Η Ρωσία επέστρεψε στο Συμβούλιο της Ευρώπης

ΕΛΣΙΝΚΙ. Συμφωνία για την επιστροφή της Ρωσίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης επετεύχθη χθες στο Ελσίνκι, σε μια εξέλιξη με την οποία ο διεθνής οργανισμός κλείνει το κεφάλαιο της αντιπαράθεσης που πυροδότησε η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Η Γαλλία και η Γερμανία ηγήθηκαν της προσπάθειας για εξεύρεση συμφωνίας στους κόλπους των 47 χωρών που απαρτίζουν τον διεθνή οργανισμό. Η Ουκρανία, υποστηριζόμενη από έξι άλλες χώρες, επιχείρησε να εμποδίσει την απόφαση, η οποία ελήφθη με ενισχυμένη πλειοψηφία.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, που ιδρύθηκε πριν από 70 χρόνια, είναι ο θεματοφύλακας της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ σε αυτό υπάγεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Στρασβούργο. Στο Στρασβούργο επίσης συνεδριάζει η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία αναμένεται να επιστρέψει η Ρωσία τον Ιούνιο.

Η Γαλλία και η Γερμανία έδωσαν μάχη για την παραμονή της Ρωσίας στο Συμβούλιο, υποστηρίζοντας ότι ο αποκλεισμός της δυσχεραίνει την έρευνα και την εκδίκαση υποθέσεων παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το δικαστήριο. «Η Ουκρανία έχει κάθε λόγο να ζητάει την επιστροφή της Κριμαίας», δήλωσε η επικεφαλής του τομέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του υπουργείου Εξωτερικών της προεδρεύουσας Φινλανδίας, Νίνα Νόρντστρομ, «αλλά τα ζητήματα πολέμου και ειρήνης μεταξύ των χωρών δεν λύνονται στο πλαίσιο αυτού του οργανισμού». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας απείχε από τη συζήτηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ αντίθετες με την επιστροφή της Ρωσίας ήταν και η Πολωνία, η Γεωργία, η Βρετανία και οι τρεις δημοκρατίες της Βαλτικής.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος έλαβε μέρος στη σύνοδο, χαιρέτισε την επιστροφή της χώρας του, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να αρχίσει εκ νέου να εκπληρώνει τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς το σώμα. Ο αποκλεισμός της Ρωσίας, που καταβάλλει 7% του ετήσιου προϋπολογισμού του οργανισμού, άφησε μια «τρύπα» μεγέθους 90 εκατομμυρίων ευρώ.