Η Ρωσία επέστρεψε στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Η Ρωσία επέστρεψε στο Συμβούλιο της Ευρώπης

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΣΙΝΚΙ. Συμφωνία για την επιστροφή της Ρωσίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης επετεύχθη χθες στο Ελσίνκι, σε μια εξέλιξη με την οποία ο διεθνής οργανισμός κλείνει το κεφάλαιο της αντιπαράθεσης που πυροδότησε η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Η Γαλλία και η Γερμανία ηγήθηκαν της προσπάθειας για εξεύρεση συμφωνίας στους κόλπους των 47 χωρών που απαρτίζουν τον διεθνή οργανισμό. Η Ουκρανία, υποστηριζόμενη από έξι άλλες χώρες, επιχείρησε να εμποδίσει την απόφαση, η οποία ελήφθη με ενισχυμένη πλειοψηφία.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, που ιδρύθηκε πριν από 70 χρόνια, είναι ο θεματοφύλακας της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ σε αυτό υπάγεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Στρασβούργο. Στο Στρασβούργο επίσης συνεδριάζει η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία αναμένεται να επιστρέψει η Ρωσία τον Ιούνιο.

Η Γαλλία και η Γερμανία έδωσαν μάχη για την παραμονή της Ρωσίας στο Συμβούλιο, υποστηρίζοντας ότι ο αποκλεισμός της δυσχεραίνει την έρευνα και την εκδίκαση υποθέσεων παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το δικαστήριο. «Η Ουκρανία έχει κάθε λόγο να ζητάει την επιστροφή της Κριμαίας», δήλωσε η επικεφαλής του τομέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του υπουργείου Εξωτερικών της προεδρεύουσας Φινλανδίας, Νίνα Νόρντστρομ, «αλλά τα ζητήματα πολέμου και ειρήνης μεταξύ των χωρών δεν λύνονται στο πλαίσιο αυτού του οργανισμού». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας απείχε από τη συζήτηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ αντίθετες με την επιστροφή της Ρωσίας ήταν και η Πολωνία, η Γεωργία, η Βρετανία και οι τρεις δημοκρατίες της Βαλτικής.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος έλαβε μέρος στη σύνοδο, χαιρέτισε την επιστροφή της χώρας του, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να αρχίσει εκ νέου να εκπληρώνει τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς το σώμα. Ο αποκλεισμός της Ρωσίας, που καταβάλλει 7% του ετήσιου προϋπολογισμού του οργανισμού, άφησε μια «τρύπα» μεγέθους 90 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή