ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρρευση των συνομιλιών για το Brexit

katarreysi-ton-synomilion-gia-to-brexit-2316770

ΛΟΝΔΙΝΟ.  Ναυάγησε χθες οριστικά η προσπάθεια των κυβερνώντων Συντηρητικών και των αντιπολιτευόμενων Εργατικών να βρουν κοινό έδαφος στο ζήτημα του Brexit, αφήνοντας ανοικτά πλέον όλα τα ενδεχόμενα. Εντός του καλοκαιριού, οι Συντηρητικοί θα εκλέξουν νέο αρχηγό, με την αδύναμη θέση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να επισημαίνεται από τους Εργατικούς ως λόγος κατάρρευσης των συνομιλιών.

«Ηταν σαν να προσπαθείς να κλείσεις επιχειρηματική συμφωνία με μια επιχείρηση που μπαίνει σε επιτροπεία λόγω χρεών», είπε ο τομεάρχης οικονομικών των Εργατικών, Τζον ΜακΝτόνελ. Στην πραγματικότητα, η Μέι δεν κατόρθωσε να συμφωνήσει με τους Εργατικούς όχι λόγω αδυναμίας, όπως υποστήριξε ο ΜακΝτόνελ, αλλά λόγω της ανελέητης πολιτικής δυναμικής που έχει αναπτυχθεί στο κόμμα της υπέρ ενός «σκληρού» Brexit. Οποιαδήποτε συμφωνία με τους Εργατικούς θα οδηγούσε στην αντίθετη κατεύθυνση, των στενότερων σχέσεων με την Ε.Ε., στρέφοντας ακόμη περισσότερους συντηρητικούς ψηφοφόρους στο νεοσύστατο Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ. Αλλά και για τους Εργατικούς ήταν φθοροποιός η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση, καθώς επέτρεψε στον Φάρατζ να τους παρουσιάζει ως «κόμμα τού Μένουμε Ευρώπη», αποκομμένο από το λαϊκό αίσθημα που ζητεί αποχώρηση από την Ε.Ε.

Το σλόγκαν

«Οι Εργατικοί ήταν το κόμμα της εργατικής τάξης. Τώρα είναι το κόμμα τού Μένουμε Ευρώπη» είναι το σλόγκαν της νέας προεκλογικής διαφήμισης του κόμματος του Φάρατζ, στο οποίο γυναίκες στελέχη του Εργατικού κόμματος εμφανίζονται με κομψά ποτήρια κρασιού στο χέρι. Η βαθιά υποκριτική στάση του Φάρατζ, ο οποίος ξεσηκώνει τους απλούς ανθρώπους εναντίον της πραγματικής και υποτιθέμενης ελίτ αποκαλύφθηκε χθες σε ρεπορτάζ του Channel 4, στο οποίο περιγράφονται οι γενναίες δωρεές του δισεκατομμυριούχου Ααρον Μπανκς προς τον Φάρατζ. Σε αυτές περιλαμβάνεται η χορήγηση αυτοκινήτου με οδηγό, καθώς και 450.000 στερλινών για προσωπικά έξοδα του Φάρατζ. Ο Μπανκς ήταν επίσης ένας από τους βασικούς χρηματοδότες της εκστρατείας για το «Ναι» στο δημοψήφισμα αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση το 2016.

Το κόμμα του Φάρατζ προηγείται με μεγάλη διαφορά των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές, ενώ ηττάται από τους Εργατικούς στις δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου στις βουλευτικές εκλογές. Οι Συντηρητικοί, και στις δύο κατηγορίες δημοσκοπήσεων, κινούνται σε ποσοστά που μπορούν να περιγραφούν και ως συντριβή.

Την εξέλιξη αυτή θα επιχειρήσουν να αποτρέψουν τα στελέχη του κόμματος, αντικαθιστώντας την Τερέζα Μέι το συντομότερο δυνατόν με έναν πολιτικό που τάσσεται υπέρ του «σκληρού» Brexit. Η προοπτική αυτή φέρνει ξανά στο τραπέζι την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, αν δεν έχει δοθεί λύση έως τις 31 Οκτωβρίου. Τόσο η Τερέζα Μέι όσο και οι Βρυξέλλες είχαν αποκαλύψει με τη στάση τους ότι δεν επιθυμούν άτακτη έξοδο, αλλά η έλευση νέας ηγεσίας και η αναγόρευση του «σκληρού» Brexit σε μοναδικό «πραγματικό» Brexit από τον Φάρατζ αλλάζει τα δεδομένα.

Εως τότε μεσολαβεί μία ακόμη ψηφοφορία. Στο κύκνειο άσμα της, η Τερέζα Μέι θα φέρει τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. προς ψήφιση για τέταρτη και, όπως όλα δείχνουν, τελευταία φορά στη Βουλή των Κοινοτήτων στο διάστημα 3 έως 7 Ιουνίου.