ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: «Πράξη αθέμιτου ανταγωνισμού» οι αμερικανικές κυρώσεις για τον Nord Stream-2

Κρεμλίνο: «Πράξη αθέμιτου ανταγωνισμού» οι αμερικανικές κυρώσεις για τον Nord Stream-2

Το Κρεμλίνο, απαντώντας σήμερα στον Αμερικανό υπουργός Ενέργειας Ρικ Πέρι, ο οποίος μίλησε από το Κίεβο για πιθανές κυρώσεις σε σχέση με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream-2, ο οποίος ξεκινάει από την Ρωσία και καταλήγει στην Γερμανία, δήλωσε ότι οι κυρώσεις συνιστούν πράξη αθέμιτου ανταγωνισμού που δεν είναι αποδεκτή ούτε από την Μόσχα , αλλά ούτε και από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Νμτίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το Κρεμλίνο έχει την πεποίθηση ότι θα ολοκληρώσει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2, παρά τις ενδεχόμενες αμερικανικές κυρώσεις.

«Στο μεγαλύτερο βαθμό το έργο έχει ήδη υλοποιηθεί και υπάρχει συγκεκριμένη βεβαιότητα ότι το έργο θα ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε λειτουργία προς όφελος των ευρωπαίων καταναλωτών φυσικού αερίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σχολιάζοντας την πρόθεση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream-2 στις οποίες αναφέρθηκε σήμερα στο Κίεβο ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Ρικ Πέρι, ο Πεσκόφ προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην ξεχνούν ότι πρόκειται για ένα διεθνές έργο. «Πρόκειται για ένα διεθνές έργο, στο οποίο συμμετέχει μια ολόκληρη ομάδα διεθνών εταιρειών – γιγάντων, το έργο στο μεγαλύτερο μέρος του έχει ολοκληρωθεί, έχει διασφαλισθεί στο μεγαλύτερο μέρος του η χρηματοδότηση του και προχωράει με αρκετά γρήγορους ρυθμούς», υπογράμμισε ο Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ επισήμανε επίσης το γεγονός, ότι «το έργο στοχεύει στο να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, εξυπηρετεί τα εμπορικά συμφέροντα των ευρωπαίων παραγωγών, πρωτίστως της Γερμανίας, και δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική».

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επισήμανε ότι «επανειλημμένα ο πρόεδρος μας (σ.σ.: ο Βλαντίμιρ Πούτιν) έχει δηλώσει ότι οι οποίες ενέργειες που στοχεύουν να παρεμποδίσουν την υλοποίηση του εν λόγω έργου, δεν συνιστούν τίποτα άλλο παρά μια απροκάλυπτη εκδήλωση αθέμιτου ανταγωνισμού, με τον οποίο ασχολούνται εδώ και καιρό οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται είναι τέτοιος αθέμιτος ανταγωνισμός «είναι απαράδεκτος όχι μόνο για μας, αλλά και για πολλές χώρες της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν επίσης μιλήσει δημόσια για αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, TASS