ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ: Η ιστορία θα δείξει ότι η καγκελάριος Μέρκελ είχε δίκιο για τους πρόσφυγες

Γιούνκερ: Η ιστορία θα δείξει ότι η καγκελάριος Μέρκελ είχε δίκιο για τους πρόσφυγες

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξήρε την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για την πολιτική που αποφάσισε να εφαρμόσει το 2015, στην κορύφωση της κρίσης των προσφύγων στην Ευρώπη.

Η Μέρκελ «έπραξε το σωστό το φθινόπωρο του 2015 και η ιστορία θα αποδείξει πως είχε δίκιο», ανέφερε ο Λουξεμβουργιανός σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική ταμπλόιντ εφημερίδα Bild και δημοσιεύεται σήμερα, αναφερόμενος στην απόφασή της να ανοίξει τα σύνορα και η Γερμανία να υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

«Εάν είχε κλείσει τα γερμανικά σύνορα, η Αυστρία και η Ουγγαρία θα είχαν καταρρεύσει υπό το βάρος των προσφύγων. Αυτή είναι η αλήθεια», συμπλήρωσε ο Γιούνκερ.

Ερωτηθείς αν η κεντροδεξιά καγκελάριος ηγήθηκε της ΕΕ ή αντιθέτως τη δίχασε, ο Γιούνκερ απάντησε «μπορείς να επηρεάσεις πολλά πράγματα από το Βερολίνο, αυτό είναι αληθές. Αλλά ένα πρόσωπο μόνο του δεν μπορεί ούτε να ηγηθεί της ΕΕ, ούτε να τη διχάσει. Στην Ευρώπη πάντοτε χρειάζεσαι αξιόπιστους συμμάχους και πολλούς φίλους αν θέλεις να επιτύχεις κάτι».

Η Γερμανία δεν είναι «ταχύπλοο», αλλά μάλλον μεγάλο και αργό «δεξαμενόπλοιο» εντός της ΕΕ, σύμφωνα με τον Γιούνκερ, ο οποίος ωστόσο συμπλήρωσε ότι τις κρίσιμες στιγμές, η Μέρκελ και άλλα «λαμπρά μυαλά» φρόντισαν να «ενώσουν».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)