«Αντάρτικο» εντός της Amazon

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου βρίσκεται στο στόχαστρο οργανώσεων ατομικών δικαιωμάτων και βουλευτών. Τώρα η Amazon, ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της νέας τεχνολογίας, δέχεται διαρκώς αυξανόμενες πιέσεις από τους ίδιους τους μετόχους της.

Οι μέτοχοι κατέθεσαν δύο προτάσεις προς ψήφιση στο ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας στο Σιάτλ, αλλά αμφότερες καταψηφίστηκαν. Η πρώτη απαγόρευε στην εταιρεία να πωλεί το σύστημα αναγνώρισης προσώπου, το Amazon Rekognition, σε κυβερνητικές υπηρεσίες, εκτός και αν το διοικητικό συμβούλιο έκρινε πως η τεχνολογία δεν διευκολύνει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δεύτερη ζητούσε από την εταιρεία να συντάξει ειδική έκθεση, η οποία θα εξετάζει σε ποιο βαθμό το Rekognition απειλεί τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, όπως εξάλλου και τα δικαιώματα στην ιδιωτικότητα του βίου, αλλά και την οικονομική τους κατάσταση.

Πίεση, αλλά όχι υποχρέωση

Οι δύο προτάσεις δεν ήταν δεσμευτικές, γεγονός που σημαίνει ότι δεν απαιτούσαν από την εταιρεία να αναλάβει δράση. Ωστόσο, προσέθεσαν περαιτέρω δύναμη στην αυξανόμενη αντίσταση στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου από εκλεγμένους αξιωματούχους, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμη και από υπαλλήλους της Amazon.

Oι προτάσεις των μετόχων της Amazon καταδεικνύουν και την ενίσχυση του ακτιβισμού μεταξύ των επενδυτών των μεγαλύτερων αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών. Πέρυσι, οι επενδυτές άσκησαν επιτυχώς πιέσεις στην Αpple να δημιουργήσει ισχυρότερες δυνατότητες ελέγχων από τους γονείς για τα iPhones, προειδοποιώντας ότι η συσκευή έχει γίνει εξαιρετικά θελκτική για τα μικρά παιδιά.

Την ίδια στιγμή, στην ετήσια γενική συνέλευση της Αmazon, εργαζόμενοι που είναι ταυτόχρονα μέτοχοι εισήγαγαν και μία πρόταση για την κλιματική αλλαγή, ζητώντας από την εταιρεία να δεσμευθεί σαφώς στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματός της. Ούτε αυτή έγινε αποδεκτή.

Η επιστολή

Η Αmazon σε επιστολή της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, τον Ιανουάριο, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει οποιαδήποτε κατάχρηση του Rekognition από τις διωκτικές αρχές, όπως επίσης κι ότι δεν απειλεί την οικονομική της κατάσταση.

Τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να σαρώσουν τη φωτογραφία ενός άγνωστου προσώπου. Στη συνέχεια, το λογισμικό συγκρίνει τα χαρακτηριστικά του άγνωστου προσώπου με μια βάση δεδομένων, που περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά γνωστών προσώπων. Αν έχουν πολλά κοινά στοιχεία αναγνωρίζει το πρόσωπο. Οι υπέρμαχοι της νέας τεχνολογίας υποστηρίζουν ότι βοηθά τις αστυνομικές αρχές να αναγνωρίζουν υπόπτους και να βρίσκουν αγνοούμενα παιδιά. Οι πολέμιοί της ισχυρίζονται πως εύκολα μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να διωχθούν μετανάστες, διαδηλωτές και Αφροαμερικανοί, καταπατώντας το δικαίωμά τους στην ελευθερία λόγου και μετακίνησης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή