Ηττα των Σοσιαλδημοκρατών «δείχνει» το exit poll στη Γερμανία – Στο 28% οι Χριστιανοδημοκράτες

Ηττα των Σοσιαλδημοκρατών «δείχνει» το exit poll στη Γερμανία – Στο 28% οι Χριστιανοδημοκράτες

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές απώλειες για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού δείχνει η πρώτη πρόγνωση αποτελέσματος των ευρωεκλογών από το ARD, με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) να συγκεντρώνει ποσοστό 28% (-7,3 από τις προηγούμενες ευρωεκλογές) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) να καταγράφει απώλειες 11,8 μονάδων και να περιορίζεται στο 15,5%.

Ηττα των Σοσιαλδημοκρατών «δείχνει» το exit poll στη Γερμανία – Στο 28% οι Χριστιανοδημοκράτες-1

Σε δήλωσή της η επικεφαλής του SPD, Αντρέα Νάλες επεσήμανε ότι «είναι σημαντικό να συνεχιστεί η πίεση για προώθηση μέτρων κοινωνικής πρόνοιας στο συνασπισμό της κυβέρνησης». 

Μεγάλοι κερδισμένοι φαίνεται ότι θα είναι οι Πράσινοι, οι οποίοι συγκεντρώνουν 22% (+11,3 από το 2014). Η Αριστερά κερδίζει το 5,5% των ψήφων, με πτώση 1,9%, το ίδιο και οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι όμως ενισχύθηκαν κατά 2,1%, ενώ η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει 10,5% (+3,4% από το 2014).

Ηττα των Σοσιαλδημοκρατών «δείχνει» το exit poll στη Γερμανία – Στο 28% οι Χριστιανοδημοκράτες-2

Τα πρώτα αποτελέσματα «δείχνουν» ότι η μάχη για τη δεύτερη θέση μεταξύ Πρασίνων και Σοσιαλδημοκρατών αλλάζει τις ισορροπίες στη Γερμανία καθώς ενδέχεται να επιταχύνει τον τερματισμό του εθνικού συνασπισμού του SPD με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Διεθνή μέσα αναφέρουν ότι μπορεί η Μέρκελ να διατηρεί την πρωτιά, ωστόσο σημαντική είναι η μείωση που παρατηρείται στα ποσοστά της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU). 

Ηττα των Σοσιαλδημοκρατών «δείχνει» το exit poll στη Γερμανία – Στο 28% οι Χριστιανοδημοκράτες-3

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφθασε το 59% (48,1% το 2014).

«Ιστορική ήττα» του SPD στη Βρέμη

Οι Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας δεν κατάφεραν να κερδίσουν τις περισσότερες ψήφους στη Βρέμη για πρώτη φορά από το 1946 γεγονός που αποτελεί μεγάλο πλήγμα για το κόμμα.

Το SPD συγκέντρωσε μόλις 24,5% στη Βρέμη από 32,8% το 2015. Πρώτια σημείωσαν οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ με 25,5%, βάσει του exit poll.


Εκτιμήσεις για την κατανομή των εδρών στο νέο ευρωκοινοβούλιο: Αναλυτικά τα exit polls ανά χώρα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT