Ισπανία: Η «ηχηρή» σιωπή του Πάμπλο Ιγκλέσιας μετά την κατάρρευση των Podemos στις ευρωεκλογές

Ισπανία: Η «ηχηρή» σιωπή του Πάμπλο Ιγκλέσιας μετά την κατάρρευση των Podemos στις ευρωεκλογές

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όλοι, ή έστω σχεδόν όλοι, οι πρωταγωνιστές των ευρωεκλογών – νικητές ή ηττημένοι – έκαναν δηλώσεις μετά το χθεσινοβραδινό αποτέλεσμα, σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Στην Ισπανία, το Σοσιαλιστικό κόμμα PSOE του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ – εξόν – από τις ευρωεκλογές αναδείχθηκε και νικητής στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Οι Σοσιαλιστές αναδείχθηκαν νικητές σε δέκα από τις δώδεκα Αυτόνομες Περιφέρειες, που αναδείκνυαν τοπικά Κοινοβούλια—εξόν από την Καντάβρια και τη Ναβάρα. Ωστόσο, η νίκη τούτη είχε γλυκόπικρη γεύση για τους Σοσιαλιστές, καθώς η Αριστερά έχασε τη μάχη της Μαδρίτης, κυρίως λόγω της εσωτερικής διάσπασης στους Podemos,  μειώνοντας πλέον την διαπραγματευτική ισχύ του ηγέτη τους ενόψει των διεργασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.

«Η δεύτερη εποχή των Podemos θα είναι στην κυβέρνηση». Αυτή ήταν η φράση με την οποία άνοιξε την προεκλογική του εκστρατεία ο ηγέτης του αριστερού κόμματος Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Όμως, έπειτα από το αποτέλεσμα της χθεσινής νύκτας, το διάτορο αυτό μήνυμα μετατράπηκε σε σιωπή.  Ο Ιγκλέσιας δεν εμφανίσθηκε στα μέσα ενημέρωσης να εξηγήσει γιατί αποδεκατίσθηκαν οι εκλεκτοί του (με εξαίρεση τον «Κίτσι» Γκονθάλεθ στο Κάδιθ) στις «δημαρχίες της Αλλαγής» και κατακρημνίσθηκε η συγκυβέρνηση στην Καστίλια -Λα Μάντσα με το PSOE -πρότυπο και της συγκυβέρνησης στο κράτος, όπως διατείνονταν οι Podemos.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός ενίσχυσε από τις χθεσινές εκλογές τη θέση του, ενώ ο Ιγκλέσιας αντίθετα δεν θα μπορεί πλέον από ενισχυμένη θέση να διεκδικήσει είσοδό του στην συγκυβέρνηση, προωθώντας τη δική του ατζέντα.

Κοινή παραδοχή όλων είναι πως το κόμμα κατήλθε στις εκλογές με μία πολύ ισχνή οργανωτική δομή σε πολλές περιφέρειες. Τα τελευταία χρόνια, μολονότι οι ετερογενείς δημοτικές δυνάμεις που στήριξαν οι Podemos επεκράτησαν στους δήμους, δεν κατάφεραν ωστόσο να θεμελιώσουν μία σταθερή βάση πολιτικής αντιπροσώπευσης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν κεντρόφυγες δυνάμεις, που στοίχησαν στις εκλογές.

Η νέα αποτυχία έρχεται να προστεθεί στην απώλεια ενός εκατ. ψήφων από το 2016 σε εθνικό επίπεδο, γεγονός που στοίχισε την πτώση από 71 στις 42 έδρες στο εθνικό Κοινοβούλιο. Με βάση την ισχνή κοινοβουλευτική του δύναμη και την κατάρρευση στις ευρωπαϊκές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ο Ιγκλέσιας πλέον γνωρίζει πόσο περιορισμένες θα πρέπει να είναι πλέον οι απαιτήσεις του στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά ευελπιστεί πως ο Σάντσεθ είναι πεπεισμένος για τις σοβαρές και στέρεες προτάσεις του για το κράτος. Για τούτο, οι στόχοι του τροποποιούνται εν μέρει, επιδιώκοντας τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης με μεικτές ομάδες στα υπουργεία και άλλους οργανισμούς, χωρίς να παύει να επιζητεί και κάποιο υπουργικό χαρτοφυλάκιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή