Γερμανία: Μετεκλογικός προβληματισμός στο SPD

Γερμανία: Μετεκλογικός προβληματισμός στο SPD

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Εκτακτη συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα πραγματοποιούν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες μετά το καταστροφικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, που ανανέωσε το αίτημα της αριστερής πτέρυγας για απόσυρση από τον κυβερνητικό συνασπισμό. «Για πρώτη φορά ήρθαμε τρίτοι σε εθνικό επίπεδο κι αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για όλους μας. Η σοβαρότητα της κατάστασης είναι γνωστή στους πάντες», δήλωσε η επικεφαλής του SPD Αντρέα Νάλες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την κεντρική υποψήφια του κόμματος και υπουργό Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ. Στις 3 Ιουνίου, οπότε θα συζητηθεί η μελλοντική πορεία των Σοσιαλδημοκρατών, θα μελετηθεί και το ενδεχόμενο απόσυρσης από την κυβέρνηση, εξέλιξη όμως που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Με δεδομένο ότι το φθινόπωρο έχουν προγραμματιστεί τρεις τοπικές αναμετρήσεις σε πρώην ανατολικογερμανικά κρατίδια, στα οποία είναι ισχυρή η Ακροδεξιά, τα δύο μεγάλα κόμματα δεν θα ήθελαν να παγιδευτούν σε ένα καταιγισμό εκλογών, που πιθανότατα θα τους στοιχίσει ψήφους και επιρροή. Διόρθωση πορείας διεκδικεί η αριστερή πτέρυγα μετά την οικτρή εμφάνιση του κόμματος στις ευρωεκλογές και στις τοπικές εκλογές στη Βρέμη. Πάντως τα συγκεκριμένα στελέχη απέφυγαν να ζητήσουν ευθέως αποχώρηση από τον μεγάλο συνασπισμό της Αγκελα Μέρκελ. Το προχθεσινό εκλογικό ράπισμα με 15,8% στις ευρωεκλογές, αλλά και η απώλεια της πρωτιάς στη Βρέμη ύστερα από 73 χρόνια, επέτεινε τη δυσαρέσκεια πολλών μελών του κόμματος για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση της Μέρκελ για δεύτερη φορά, που φαίνεται ότι έχει μεγάλο κόστος για τους Σοσιαλδημοκράτες.

Σε κείμενο θέσεων, που δημοσιοποιήθηκε χθες, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ραλφ Στέγκνερ, ο ηγέτης της Νεολαίας Κέβιν Κιούνερτ και ο βουλευτής Ματίας Μιρς επισήμαναν ότι οι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί με την έλλειψη σαφήνειας. «Πρέπει να έχουμε το θάρρος να διορθώσουμε αποτελεσματικά την πορεία μας, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Για την αποστολή μας στον μεγάλο συνασπισμό, αυτό προϋποθέτει ένα SPD χωρίς φόβο», τονίζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή