Κόρμπιν: Ο λαός να αποφασίσει για το Brexit

Κόρμπιν: Ο λαός να αποφασίσει για το Brexit

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή τη φορά οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, που ανακοινώθηκαν χθες, υπήρξαν βαρύτατο πλήγμα για τα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, Συντηρητικούς και Εργατικούς, που τιμωρήθηκαν για την αμφισημία τους στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας, το Brexit. Αντιθέτως, ενισχύθηκαν θεαματικά οι δυνάμεις που υιοθέτησαν καθαρή γραμμή, είτε υπέρ της εξόδου είτε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Στην πρώτη θέση αναδείχθηκε, όπως αναμενόταν, το νεοσύστατο κόμμα Brexit του αντιευρωπαϊστή Νάιτζελ Φάρατζ με 32% και με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα. Σε συνδυασμό με το παρεμφερών προσανατολισμών κόμμα UKIP, το στρατόπεδο του καθαρού Brexit συγκέντρωσε περίπου το 36% των ψήφων.

Το ίδιο ποσοστό συγκέντρωσαν αθροιστικά τα κόμματα που τάσσονταν μαχητικά υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., έστω κι αν η πολυδιάσπασή τους χάρισε την πρώτη θέση στον Φάρατζ. Κυρίως ωφελημένοι ήταν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι οποίοι εκτινάχθηκαν στη δεύτερη θέση με ποσοστό 20%, ενώ κέρδη σημείωσαν επίσης οι Πράσινοι (12%) και το σκωτσέζικο κόμμα SNP (3,5%).

Τη μεγαλύτερη πανωλεθρία υπέστησαν οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι, που κατρακύλησαν στην πέμπτη θέση με μόλις 9%, σε μία από τις χειρότερες ημέρες της ιστορίας τους. Καθώς η Μέι έχει ήδη δηλώσει ότι θα παραιτηθεί, το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να ενισχύσει στην κούρσα για τη διαδοχή της τους οπαδούς του καθαρού Brexit. Ο Μπόρις Τζόνσον, που εμφανίζεται ως φαβορί, δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «διαμηνύει πως, αν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, οι πολίτες θα μας απολύσουν από την κυβέρνηση».

Οδυνηρό υπήρξε το αποτέλεσμα και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τους Εργατικούς, που ήρθαν τρίτοι με 14%. Εκφράζοντας πολλά στελέχη του κόμματος, η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών Εμιλι Θόρνμπερι δήλωσε ότι το κόμμα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση του για το Brexit, να ζητήσει δεύτερο δημοψήφισμα και να προτείνει στους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής. Ωστόσο, η πρώτη αντίδραση του ηγέτη του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν πιο ασαφής. Συγκεκριμένα, ζήτησε «να επανέλθει το ζήτημα (του Brexit) στον λαό, είτε μέσω γενικών εκλογών είτε μέσω δημοψηφίσματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή