ΚΟΣΜΟΣ

Politico: Διάσταση απόψεων Τραμπ – Μπόλτον για τη Βόρεια Κορέα

Politico: Διάσταση απόψεων Τραμπ – Μπόλτον για τη Βόρεια Κορέα

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε πριν από λίγο από την Ιαπωνία, ολοκληρώνοντας την τετραήμερη επίσημη επίσκεψη του.

Ωστόσο, στην διάρκεια της επίσκεψης αυτής και σε δηλώσεις του, διαφάνηκε να απομονώνει τον εαυτό του, τόσο από τους συμμάχους των ΗΠΑ, όσο κι από τους προσωπικούς του συμβούλους στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αφήνει να εννοηθεί ότι η προσπάθειά του για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου πρέπει να είναι επιτυχής, στο πλαίσιο και της προεκλογικής εκστρατείας, για την επανεκλογή του το 2020.

Η διάσταση απόψεων έγινε ουσιαστικά εμφανής χθες το πρωί, όταν ο πρόεδρος Τραμπ διαφώνησε δημόσια με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, στην διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου κι όταν ο ίδιος ρωτήθηκε για τις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με το «Politico»

Ο Άμπε είχε προηγούμενα χαρακτηρίσει τις δοκιμαστικές πυραυλικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων μικρής ακτίνας δράσης, ως «μία πολύ λυπηρή ενέργεια» που παραβίασε μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, χρησιμοποιώντας παρόμοια γλώσσα με αυτήν, που ο Τζον Μπόλτον Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, είχε χρησιμοποιήσει το Σάββατο.

Από τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου Τραμπ διαφάνηκε ότι ο ίδιος δεν ενοχλήθηκε «προσωπικά» από τις πυραυλικές δοκιμές, ενώ ο ίδιος «είναι ευτυχισμένος για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την κατάσταση» στο πλαίσιο των προσπαθειών για να επιτευχθεί μία συμφωνία με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ουσιαστικά, ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι κατά την άποψή του, δεν υπήρξε κάποια παραβίαση απόφασης του ΟΗΕ.

«Οι άνθρωποι μου έχουν την εντύπωση ότι υπήρξε παραβίαση. Το βλέπω διαφορετικά,» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από την δήλωση αυτή, γίνεται κατανοητή η ζωηρή επιθυμία που έχει ο Τραμπ σχετικά με την συνέχιση της προσπάθειας προσέγγισης της Βόρειας Κορέας, καθώς αναφέρεται συχνά στην προσέγγιση αυτή κατά την διάρκεια προεκλογικών ομιλιών του, με τον ίδιο να τονίζει ότι απέτρεψε έναν πυρηνικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας.

Από την άλλη μεριά, η στάση του Αμερικανού προέδρου στο συγκεκριμένο ζήτημα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρηθεί, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγιάνγκ γίνεται προφανές ότι έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, μετά την πραγματοποίηση δύο επίσημων συναντήσεων μεταξύ των δύο ηγετών και ιδίως μετά την αποτυχία της δεύτερης.

Παράλληλα διαφαίνεται ότι ο πρόεδρος Τραμπ αντιλαμβάνεται την υπόθεση αυτή, μόνο στην διάσταση της ανάπτυξης της προσωπικής του φιλίας με τον Κιμ.

Σύμφωνα με την άποψη του Τραμπ: «Ο Κιμ ενδιαφέρεται να δημιουργήσει ένα έθνος που θα είναι οικονομικά δυνατό… Ο ίδιος γνωρίζει ότι μέσω των πυρηνικών όπλων, αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Μόνο κακά πράγματα θα συμβούν. Το κατανοεί αυτό. Ο ίδιος είναι πολύ έξυπνος. Αντιλαμβάνεται την κατάσταση σωστά.»

Οι πυραυλικές δοκιμαστικές εκτοξεύσεις που πραγματοποίησε πρόσφατα η Βόρεια Κορέα, ήταν οι πρώτες από το 2017, μετά τις απειλές του προέδρου Τραμπ για «φωτιά και οργή,» στην περίπτωση που η Πιονγιάνγκ δεν τερμάτιζε τις δοκιμές για την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Από τότε, η Βόρεια Κορέα σταμάτησε τις δοκιμές πυρηνικών όπλων, ωθώντας τις ΗΠΑ στην χαλάρωση των κυρώσεων σε αντάλλαγμα μικρών βημάτων που έκανε η Πιονγιάνγκ προς την κατεύθυνση της αποπυρηνικοποίησης.

Ωστόσο, η όλη προσέγγιση οδηγήθηκε σε ένα διπλωματικό αδιέξοδο μετά την πρόωρη διακοπή των συζητήσεων στην δεύτερη προσωπική συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Κιμ.

Από την άλλη μεριά, ο Άμπε έχοντας πραγματική γνώση της πυραυλικής απειλής της Βόρειας Κορέας για την εθνική ασφάλεια της Ιαπωνίας, συνομιλεί τακτικά για το ζήτημα αυτό, με τον πρόεδρο Τραμπ.

Ετσι, χθες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός εκφράστηκε θετικά για τις προσπάθειες του Τραμπ να σπάσει «το κέλυφος της έλλειψης εμπιστοσύνης» με τον Κιμ, ανακοινώνοντας ότι κι ο ίδιος θα συναντηθεί προσωπικά με τον Κιμ.

Ωστόσο, ακόμη και μετά την δήλωσή του ότι οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν τις ίδιες θέσεις για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, ο Άμπε υποστήριξε ότι η Πιονγιάνγκ παραβίασε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Είναι πολύ λυπηρό,» σχολίασε ο ίδιος.

Η δήλωση αυτή, ακολούθησε την ανάρτηση που έκανε ο πρόεδρος Τραμπ προχθές στο Twitter και στην οποία φάνηκε η διαφορά απόψεων που έχει με τον Μπόλτον.

«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε μερικά μικρά όπλα, προκαλώντας ανησυχία σε μερικούς από τους ανθρώπους μου, αλλά και σε άλλους, αλλά όχι σε εμένα. Έχω εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Κιμ ότι θα τηρήσει την υπόσχεση που μου έδωσε,» έγραψε ο πρόεδρος Τραμπ στο Twitter.

Η ανάρτηση αυτή ακολούθησε την διατύπωση της άποψης του Μπόλτον με την οποία και επιβεβαίωσε -για πρώτη φορά- ότι η αμερικανική κυβέρνηση «δεν έχει αμφιβολία» ότι οι πυραυλικές δοκιμές παραβίασαν διεθνείς αποφάσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να έχει εκνευριστεί με τον Μπόλτον και στα ζητήματα που έχουν προκύψει με το Ιράν και την Βενεζουέλα, αλλά η διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο αντρών έγινε ξεκάθαρη από τις δηλώσεις του στην Ιαπωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ