ΚΟΣΜΟΣ

Στήριξη Τουσκ και Μέρκελ στην Κύπρο για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας

Στήριξη Τουσκ και Μέρκελ στην Κύπρο για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει το βράδυ της Τρίτης στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και τη συγκρότηση των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. στην επόμενη περίοδο.

Σε γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σημείωσε πως ο Πρόεδρος είχε νωρίτερα χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ και την καγκελάριο της Γερμανίας κα Άγκελα Μέρκελ.

Στη διάρκεια αυτών των συναντήσεων έθεσε το θέμα των συνεχιζόμενων παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας μέσα στην Α.Ο.Ζ. της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τόσο ο κ. Τουσκ όσο και η κα. Μέρκελ επανέλαβαν τη σαφή αντίθεση τους σε αυτές τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας και εκδήλωσαν συμπαράσταση στην Κυπριακή Δημοκρατία. Συζητήθηκαν, εξάλλου, τα περαιτέρω βήματα και ο συντονισμός ενόψει της συζήτησης του θέματος στην επόμενη τακτική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο.

Στη διάρκεια της αποψινής Συνόδου-δείπνου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει σχετικά και με άλλους ηγέτες κρατών.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε την Τετάρτη στη σύσκεψη ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερώσει ομολόγους του για τις συνεχιζόμενες τουρκικές παράνομες ενέργειες και προκλήσεις.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου