Ντ. Τουσκ: Χωρίς αυτοματισμό και διασφαλίζοντας σχετική ισορροπία η επιλογή του επικεφαλής της Κομισιόν

Ντ. Τουσκ: Χωρίς αυτοματισμό και διασφαλίζοντας σχετική ισορροπία η επιλογή του επικεφαλής της Κομισιόν

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ασκήσει το ρόλο του σύμφωνα με τη Συνθήκη και αυτό σημαίνει ότι δεν θα ακολουθηθεί κάποια αυτόματη διαδικασία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σχετικά με τη διαδικασία επιλογής του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Ο Ντ. Τουσκ μετέφερε την ικανοποίηση των ηγετών για την αυξημένη συμμετοχή στις ευρωεκλογές, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα «καλό οιωνό για την ΕΕ και το μέλλον της».

Σε ό,τι αφορά τον διορισμό του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπόλοιπων θεσμικών οργάνων, σημείωσε ότι σήμερα συζητήθηκε μόνο η διαδικασία και όχι πρόσωπα.

Για τη διαδικασία ανέφερε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η «ισορροπία» σε ό,τι αφορά τη γεωγραφία, το μέγεθος της χώρας, την πολιτική οικογένεια και το φύλο.

«Αλλά στον πραγματικό κόσμο δεν υπάρχει τέλεια ισορροπία», τόνισε, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί» κανένα πρόσωπο και ότι η ιδιότητα του «κορυφαίου υποψήφιου» δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει αρνητικά.

Ο Ντ. Τουσκ πρόσθεσε ότι έλαβε εντολή από τους ηγέτες να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκφράζοντας την ελπίδα να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τον Ιούνιο.

Επισήμανε, δε, ότι δεν συμφέρει κανέναν να ξεκινήσει ένας «διαθεσμικός πόλεμος» και δήλωσε ότι για την επιλογή του επικεφαλής της Επιτροπής είναι αναγκαία τόσο μια πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, σημειώνοντας ότι θα σεβαστεί τη «γνώμη» του Ευρωκοινοβουλίου σε ό,τι αφορά τη διαδικασία spitzenkandidat.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή