ΚΟΣΜΟΣ

Ακάρ: Μετά τον Ιούνιο η εγκατάσταση των S-400

Ακάρ: Μετά τον Ιούνιο η εγκατάσταση των S-400

Αμφιβολίες για την τελική εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-400 στην Τουρκία προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ. Για πρώτη φορά ο Τούρκος υπουργός Αμυνας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει πέραν του Ιουνίου η παραλαβή των ρωσικών πυραύλων, αν και διαβεβαίωσε ότι η εγκατάστασή τους θα ολοκληρωθεί μέσα στους προσεχείς μήνες.

«Υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες στις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει σχετικά με την προμήθεια των S-400. Οι αρμόδιοι θεσμοί και οργανισμοί συνεχίζουν τις σχετικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα με τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να ακυρώσει την αγορά των ρωσικών πυραύλων και να τους αντικαταστήσει με αμερικανικούς Patriot, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ματαιώσουν την προγραμματισμένη παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Αγκυρα. Ο Ακάρ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το πρόβλημα θα ξεπεραστεί και σημείωσε ότι 37 Τούρκοι πιλότοι και μηχανικοί έχουν ήδη εκπαιδευθεί στις ΗΠΑ πάνω στη χρήση των F-35.

Στο μεταξύ, ο τουρκικός στρατός διεξάγει μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον μαχητών της κουρδικής, αποσχιστικής οργάνωσης ΡΚΚ στην περιοχή Χαρκούκ, στο βόρειο Ιράκ. Η «Επιχείρηση Αρπάγη» ξεκίνησε με βομβαρδισμούς της αεροπορίας και του πυροβολικού και συνεχίστηκε με δράσεις καταδρομέων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην περιοχή με ελικόπτερα. Στόχος της επιχείρησης είναι να καταστραφούν κρησφύγετα και αποθήκες όπλων του ΡΚΚ και να εξοντωθούν μαχητές του. Οι ενέργειες του τουρκικού στρατού, τις οποίες διευθύνουν άμεσα ο Χουλουσί Ακάρ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, συνεχίζονταν ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συναντούσε τον Ιρακινό ομόλογό του Μπαρχάμ Σαλίχ στην Αγκυρα.