ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σάντσεθ εγκαταλείπει τους Podemos

Ο Σάντσεθ εγκαταλείπει τους Podemos

Ακόμη μία ψυχρολουσία επεφύλασσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ για τον ηγέτη των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος προσδοκά ότι ο Σοσιαλιστής ηγέτης θα συμπεριλάβει την παράταξή του σε μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Από τις Βρυξέλλες ο Σάντσεθ δεν θέλησε να αναφερθεί άμεσα στο ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο κομμάτων, επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματός του, που συνίσταται στη βασική αρχή ότι επιδιώκει μία κυβέρνηση μειοψηφίας PSOE, και κλείνοντας το μάτι προς τον ηγέτη των Ciudadanos, κάλεσε όλα τα κόμματα να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους μετά το αποτέλεσμα των τριπλών εκλογών της Κυριακής (Ευρωεκλογές, Περιφερειακές, Δημοτικές), που επικύρωσαν την πολιτική κυριαρχία των Σοσιαλιστών στην χώρα της Ιβηρικής.

Ο Σάντσεθ με τον αέρα του θριαμβευτή στην Ισπανία, αλλά και υπό τον ρόλο του νέου ισχυρού άνδρα των Σοσιαλιστών στην Ευρώπη, επανέλαβε επίσης τις πιέσεις του στον ηγέτη των Πολιτών (Ciudadanos) Άλβερτ Ριβέρα, υπογραμμίζοντας πως κανείς στην ΕΕ δεν μπορεί να καταλάβει πως ένας φιλελεύθερος δύναται να συνεργασθεί με την ακροδεξιά του Vox, προκειμένου να διοικήσει περιφέρειες και δημαρχίες.

Ο ίδιος ο Ριβέρα, που βρισκόταν χθες στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των φιλελεύθερων δημοκρατών ηγετών, απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις σχετικά με το Vox, όμως στελέχη του κόμματός του τόνιζαν στους δημοσιογράφους πως ουδείς στις Βρυξέλλες επέκρινε τον ηγέτη των Ciudadanos για τη χρήση των ψήφων της ακροδεξιάς, όπως συνέβη στην Ανδαλουσία, διότι πάντοτε κατέστησε σαφές στους ευρωπαίους εταίρους του πως το κόμμα του συνεργάσθηκε μόνο με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και πως το σύμφωνο το δεσμεύει μόνον απέναντι στο ΡΡ.

Το περιβάλλον του Ριβέρα διαμηνύει πως το κόμμα δεν πρόκειται να συνεργασθεί με το Vox σε δήμους και περιφέρειες, ενώ τονίζει πως το μοντέλο της Ανδαλουσίας όπου η ακροδεξιά δεν εισήλθε επισήμως στην τοπική κυβέρνηση αποτελεί και τον λόγο της εκλογικής πτώσης του ακραίου κόμματος στις εκλογικές αναμετρήσεις.

«Οι πολίτες μίλησαν ήδη τέσσερις φορές και διατράνωσαν πως θέλουν το PSOE να είναι επικεφαλής των κυβερνήσεών του», δήλωσε ο Σάντσεθ, υπενθυμίζοντας «τους τέσσερις θριάμβους του σε λιγότερο από έναν μήνα» και κάλεσε τα κόμματα να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους.

Αναφορικά με τις ελπίδες του Ιγκλέσιας να συμμετέχει στην κυβέρνηση τόνισε πως «το PSOE κατέβηκε στις εκλογές και δήλωσε πως θέλει να σχηματίσει μία κυβέρνηση που θα καθοδηγείται από τους Σοσιαλιστές, ανοικτή, προοδευτική και αυτό είναι ό,τι κάναμε και (μετά την ανάληψη της κυβέρνησης πέρυσι) έπειτα από την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση Ραχόι. Δεν κοιτάξαμε την πολιτική ταυτότητα, αλλά απλώς μοιρασθήκαμε μία καθορισμένη πολιτική κατεύθυνση, με ανεξάρτητους εγνωσμένης αξίας που ενσωματώσαμε στην κυβέρνηση. Αυτή είναι και η γραμμή που πρόκειται ν' ακολουθήσουμε έπειτα από την 26η Μαΐου. Με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, διότι οι πολίτες επικύρωσαν τον προσανατολισμό αυτό της κυβέρνησης», επανέλαβε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας προσδοκούσε να αποτελέσει έναν κομβικό παράγοντα στο μεγαλύτερο αριθμό των περιφερειών και των δήμων. Μετά την αποτυχία στη Μαδρίτη, η μόνη ελπίδα που μπορεί να έχουν οι Podemos, αλλά με μειωμένο ειδικό βάρος, για είσοδό τους με τη μορφή κυβερνήσεων συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο συγκεντρώνεται στις περιφέρειες της Αστούριας, των Βαλεαρίδων, στη Βαλένθια, στη Λα Ριόχα και ίσως στις Κανάριες Νήσους και την Αραγόνα, όπως και στην επανεκλογή των δημάρχων στις λεγόμενες «δημαρχίες της Αλλαγής».

Όμως πλέον το κόμμα του Ιγκλέσιας θα πρέπει να συμφιλιωθεί με την ιδέα της ισχνής εκπροσώπησής του στη Βουλή και να μην τρέφει υπερβάλλουσες ελπίδες. Όμως ο Ιγκλέσιας δεν παραδίδεται. Ιδίως μετά το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, η είσοδος σε μία κυβέρνηση συμμαχίας με τους Σοσιαλιστές, έστω και από μειονεκτική θέση, έχει αποκτήσει τον στρατηγικό στόχο, εάν όχι χαρακτήρα επιβίωσης, για την περαιτέρω πορεία του κόμματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ