Νέες βολές Μπόλτον εναντίον του Ιράν

Νέες βολές Μπόλτον εναντίον του Ιράν

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τα επίμονα δημοσιεύματα για διάσταση απόψεων με τον πρόεδρο Τραμπ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον επανήλθε χθες στην επιθετική ρητορική του εναντίον του Ιράν κατηγορώντας το για τα πρόσφατα επεισόδια που ανέβασαν την ένταση στον Περσικό Κόλπο.

Μιλώντας από το Αμπου Ντάμπι, όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει σε έκτακτη σύνοδο ηγετών της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της στην περιοχή, ο Μπόλτον αναφέρθηκε στο πρόσφατο σαμποτάζ εναντίον τριών τάνκερ και ενός φορτηγού πλοίου λίγο έξω από τα Στενά του Ορμούζ, δείχνοντας με το δάχτυλο την Τεχεράνη.

«Νομίζω ότι είναι καθαρό πως αυτές (οι επιθέσεις εναντίον των πλοίων) έγιναν με ναυτικές νάρκες, οι οποίες είναι σχεδόν βέβαιο ότι προέρχονταν από το Ιράν», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, χωρίς να προσφέρει αποδείξεις. Δύο τάνκερ της Σαουδικής Αραβίας, ένα της Νορβηγίας και ένα φορτηγό πλοίο των Εμιράτων είχαν υποστεί ζημιές στο εν λόγω σαμποτάζ, για το οποίο η κυβέρνηση των Εμιράτων δεν έχει ακόμη προσδιορίσει τους ενόχους.

Η Τεχεράνη αρνείται οποιαδήποτε σχέση με το συμβάν, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί χαρακτήρισε τις χθεσινές δηλώσεις Μπόλτον «γελοίους ισχυρισμούς».

Ρεπορτάζ των The New York Times αναφέρει ότι ο πρόεδρος Τραμπ πνέει τα μένεα με τον Μπόλτον, θεωρώντας ότι προσπαθεί να τον παρασύρει σε επιθετικές ενέργειες τις οποίες ο ίδιος απορρίπτει εναντίον του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. Χθες, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί δήλωσε ότι είναι ανοικτό το παράθυρο για διάλογο με την κυβέρνηση Τραμπ, αρκεί οι ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη χώρα του. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι δεν είναι στους στόχους του η αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή