Στο Κογκρέσο το ζήτημα της παραπομπής Τραμπ

Στο Κογκρέσο το ζήτημα της παραπομπής Τραμπ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ως ανοικτή πρόκληση να παραπέμψουν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη εξέλαβαν βουλευτές και γερουσιαστές των Δημοκρατικών τις χθεσινές δηλώσεις του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ. Ο Μιούλερ ανακοίνωσε τη λήξη της θητείας του και τη διάλυση του γραφείου του, υποδεικνύοντας ότι είναι ζήτημα του Κογκρέσου να αποφασίσει αν συντρέχει λόγος για παραπομπή του προέδρου σε δίκη.

Η έρευνα του ειδικού ανακριτή είχε δύο σκέλη. Το πρώτο ήταν να διαπιστωθεί αν υπήρξε συμπαιγνία του Τραμπ με τη Ρωσία για τον επηρεασμό του εκλογικού αποτελέσματος του 2016. Το δεύτερο, να διαπιστωθεί αν ο πρόεδρος επιχείρησε να παρέμβει στις έρευνες γύρω από το ζήτημα αυτό. Ως προς το πρώτο σκέλος, ο Μιούλερ επανέλαβε χθες ότι «υπήρξαν ανεπαρκή στοιχεία για να απαγγελθούν κατηγορίες ευρύτερης συνωμοσίας».

Ως προς το δεύτερο, όμως, η τοποθέτησή του ήταν πολύ πιο υπαινικτική. Ο ειδικός ανακριτής υπογράμμισε ότι το γραφείο του είχε την άδεια να ερευνήσει εν ενεργεία πρόεδρο, ώστε να μη χαθούν στοιχεία και να ληφθούν καταθέσεις όσο ακόμη οι εμπλεκόμενοι είχαν πρόσφατες αναμνήσεις. Δεν είχε, ωστόσο, την επιλογή να απαγγείλει κατηγορίες σε εν ενεργεία πρόεδρο.

Υπήρχε, όμως, λόγος περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης; «Αν είχαμε στοιχεία ότι ο πρόεδρος δεν διέπραξε κάποιο αδίκημα, θα τα είχαμε αναφέρει», σημειώνει ο Μιούλερ. Αρα; «Αυτό που έκανε κατά βάση ο Ρόμπερτ Μιούλερ ήταν να μας στείλει έγγραφα για την παραπομπή του προέδρου σε δίκη από το Κογκρέσο» υποστήριξε η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις.

Ο Μιούλερ είπε ότι «σύμφωνα με το Σύνταγμα, προκειμένου να κατηγορηθεί επισήμως εν ενεργεία πρόεδρος για κάποιο αδίκημα απαιτείται διαδικασία εκτός της ποινικής δικαιοσύνης». Η διαδικασία δεν είναι άλλη από την παραπομπή σε δίκη (impeachment) από το Κογκρέσο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή