Ε.Ε.: Βέμπερ ήταν το πρώτο πιάτο στο δείπνο

Ε.Ε.: Βέμπερ ήταν το πρώτο πιάτο στο δείπνο

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Το δείπνο ήταν σύντομο. Για να αποφευχθούν οι διαρροές, κανένας σύμβουλος δεν είχε την άδεια να παρίσταται και τα κινητά των 28 Ευρωπαίων ηγετών ήταν κλειστά. Το σύνθημα της προχθεσινής βραδιάς ήταν «καμία συζήτηση για ονόματα». Και κάπως έτσι ξεκίνησε η μάχη εξουσίας για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η διαπραγμάτευση στην Ε.Ε. για την πλήρωση των κορυφαίων ευρωπαϊκών ηγετικών πόστων δεν περιορίζεται μόνο στη μάχη για την εξεύρεση κοινού τόπου ανάμεσα στους 28 ηγέτες, αλλά και για συμβιβαστική λύση μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που βγαίνει ενισχυμένο από τη μεγάλη συμμετοχή στις ευρωεκλογές και ενισχύει τον θεσμό του Spitzenkandidat, του επικεφαλής του ΕΛΚ δηλαδή και εκλεκτού της Γερμανίδας καγκελαρίου, Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Το ξέραμε ότι ο Βέμπερ δεν περνάει και αν δεν περάσει θα πληγεί το κύρος της Αγκελα Μέρκελ», δήλωσε χθες διπλωματική πηγή στο «Politico». Ομως, αν οι «28» κατέληξαν σε κάτι χειροπιαστό, αυτό είναι η παραδοχή ότι η υποψηφιότητα Βέμπερ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πια. Καμία επίσημη ανακοίνωση δεν πρόκειται να γίνει πριν από τα τέλη του Ιουνίου.

Οι Φιλελεύθεροι, στους οποίους θα ενταχθούν οι ευρωβουλευτές της λίστας «Αναγέννηση» του Εμανουέλ Μακρόν, διαφωνούν με τη διαδικασία του Spitzenkandidat, για τον λόγο αυτόν δεν παρουσίασαν μοναδικό «κορυφαίο» υποψήφιο. Η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, που συγκαταλέγεται στη λίστα των υποψηφίων του Alde και η υποψηφιότητα της οποίας ενισχύεται, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Welt», έχει μια αδυναμία: είναι Δανή, κατάγεται δηλαδή από μια χώρα που δεν ανήκει στην Ευρωζώνη.

Την ίδια στιγμή, αναβαθμίζεται ο ρόλος του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος αποδεικνύεται κομβικό πρόσωπο μεταξύ Μέρκελ και Μακρόν και έχει εκφράσει την προτίμησή του στον Ολλανδό σοσιαλδημοκράτη Φρανς Τίμερμανς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή