Πρωτοφανές πολιτικό σκηνικό στο Ισραήλ: Ξανά εκλογές δύο μήνες μετά τις εθνικές κάλπες

Πρωτοφανές πολιτικό σκηνικό στο Ισραήλ: Ξανά εκλογές δύο μήνες μετά τις εθνικές κάλπες

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερο από δύο μήνες μετά τη εκλογή του, το ισραηλινό κοινοβούλιο ψήφισε χθες το βράδυ την διάλυσή του και οι ισραηλινοί ψηφοφόροι θα κληθούν πάλι στις κάλπες στις 17 Σεπτεμβρίου, σε μία άνευ προηγουμένου εξέλιξη στην χώρα.

Επειτα από ψυχόδραμα που εξελίχθηκε μέχρι μετά τα μεσάνυκτα μέσα σε αυξημένη ένταση, η Κνεσέτ ψήφισε υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση, με 74 ψήφους υπέρ και 45 κατά, με πρωτοβουλία του κόμματος Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πρόκειται για αποτυχία του Νετανιάχου, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2009 χωρίς διακοπή, και εδώ και δεκατρία χρόνια, αν υπολογισθεί η πρωθυπουργική θητεία 1996-1999.Το μέλλον του «αήττητου» Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος απειλείται με δίωξη για διαφθορά, θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας.

Η προκήρυξη νέων εκλογών οφείλεται στην ανικανότητα του Νετανιάχου να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού σε συνεργασία με τα κόμματα της δεξιάς. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός προτίμησε να προκαλέσει νέες εκλογές παρά να ρισκάρει την ανάθεση από τον πρόεδρο Ρουβέν Ρίβλιν της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης σε άλλο πρόσωπο της παρούσας Κνεσέτ.

Ο Νετανιάχου είχε προθεσμία μέχρι χθες τα μεσάνυκτα για να συγκροτήσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό που θα εξασφαλίζει πλειοψηφία στην Κνεσέτ.

Συνομιλητές του, το λαϊκό και εθνικιστικό κόμμα Israel Beitenou και δύο υπερορθόδοξα κόμματα που αντιπροσωπεύουν το 10% του εκλογικού σώματος που ακολουθεί με άκρα αυστηρότητα τους κανόνες του ιουδαϊσμού.

Ο Νετανιάχου, ο μετρ της στρατηγικής, θριαμβευτής της νύκτας των εκλογών της 9ης Απριλίου, δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει τον ιστορικό ανταγωνισμό ανάμεσα στους λαϊκούς και τους ακραίους ορθοδόξους ως προς ένα ζήτημα που ταλανίζει το Ισραήλ επί δεκαετίες: την εξαίρεση από την στρατιωτική θητεία από τη οποία ευνοούνται δεκάδες χιλιάδες σπουδαστές των ταλμουδικών σχολών.

Σε μία χώρα όπου όλοι, χωρίς εξαίρεση, υποχρεούνται σε στρατιωτική θητεία, το ευνοϊκό καθεστώς αυτό θεωρείται από πολλούς αδικία.

Στο θέμα αυτό, ο Νετανιάχου έπεσε σε τοίχο, στο πρόσωπο του ηγέτη του Israel Beitenou Αβίγκντορ Λίμπερμαν, του ανθρώπου που εκπροσωπεί εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινούς που προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ενωση, διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Νετανιάχου στο διάστημα 1996-1997 και υπουργού Αμυνας της κυβέρνησής του μέχρι το 2018.

Ο Λίμπερμαν επέμεινε μέχρι τέλους: δεν επρόκειτο να συμμετάσχει στην κυβέρνηση παρά υπό τον όρο ότι θα ψηφισθεί νόμος, όπως ακριβώς είχε υποσχεθεί στην προεκλογική του εκστρατεία, που θα αίρει την εξαίρεση που ευνοεί τους υπερορθόδοξους.

Φιάσκο

Ο Νετανιάχου επιχείρησε να προωθήσει μία πρόταση της τελευταίας στιγμής για να λύσει την σπαζοκεφαλιά. Ματαίως.

«Απίστευτο, καφκικό», αναφώνησε ο Νετανιάχου. «Ο Λίμπερμαν δεν είχε καμία πρόθεση να φτάσει σε συμφωνία, ήθελε απλώς να ρίξει την κυβέρνηση. Ο Λίμπερμαν πλέον ανήκει στην αριστερά», είπε.

«Εκμεταλλεύθηκαν με κυνικό τρόπο τον νόμο για τη στρατιωτική θητεία για να ενσπείρουν την σύγχυση στην κοινή γνώμη, να υποκινήσουν μίσος κατά των υπερορθόδοξων και να πάρουν πόντους», δήλωσε αγανακτισμένος ο υπερορθόδοξος ηγέτης Γιαακόβ Λίτσμαν.

«Ο μόνος υπεύθυνος για το γεγονός ότι το Ισραήλ πρέπει να ξαναψηφίσει είναι το Λικούντ», απάντησε μέσω του Faceboook ο Λίμπερμαν.

Πολλοί ύψωσαν την φωνή τους για να καταγγείλουν την κατασπατάληση χρήματος και πολιτικής ενέργειας που σημαίνει η επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε με δηλώσεις του στον Τύπο σε επιπλέον έξοδα 475 εκατομμυρίων σεκέλ (117 εκατομμυρίων ευρώ) για την διάλυση της Βουλής και την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας, εκτός των οικονομικών επιπτώσεων απο την απώλεια μίας ημέρας απασχόλησης.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απειλείται με δικαστική δίωξη σε τρεις υποθέσεις διαφθοράς. Δηλώνει αθώος και καταγγέλλει «κυνήγι μαγισσών».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή