ΚΟΣΜΟΣ

Χουάν Κάρλος: «Τέλος Παιχνιδιού» για τον τέως βασιλιά της Ισπανίας

Χουάν Κάρλος: «Τέλος Παιχνιδιού» για τον τέως βασιλιά της Ισπανίας

Ο Χουάν Κάρλος, ο οποίος υπήρξε βασιλιάς της Ισπανίας από το 1975, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σήμερα, 2 Ιουνίου, θα αποσυρθεί πλήρως από τη δημόσια ζωή, πέντε χρόνια αφότου παραιτήθηκε από τον θρόνο.

Προσωπικότητα αμφιλεγόμενη, λάτρης του γυναικείου φύλου, δεινός ιστιοπλόος και σκιέρ (το 1972 έλαβε μέρος στην Ολυμπιάδα του Μονάχου στην κατηγορία σκαφών «Dragon»), ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας υπέγραψε την 18η Ιουνίου 2014 την παραίτησή του, αλλά παρέστη σε κάποιες επίσημες τελετές και σε διάφορες δημόσιες εκδηλώσεις μέχρι που αποφάσισε ότι ήρθε η στιγμή να αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή. Και το ανακοίνωσε με μια επιστολή προς τον γιο του και σημερινό βασιλιά Φελίπε.

«Πιστεύω ότι έφθασε η στιγμή να ανοίξω μια νέα σελίδα στη ζωή μου και να ολοκληρώσω την αποχώρησή μου από τη δημόσια ζωή», ανέφερε ο 81χρονος τέως μονάρχης.

Σημαίνον πρόσωπο της ισπανικής δημοκρατίας, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, για πολλά χρόνια άκρως δημοφιλής, καθώς βοήθησε τη χώρα του να γυρίσει σελίδα από τη δικτατορία του Φράνκο, ο Χουάν Κάρλος είδε τη δημοτικότητά του να καταρρέει υπό το βάρος των σκανδάλων που κλόνισαν τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του.

Το πρόσωπο του Χουάν Κάρλος ταυτίσθηκε με την πορεία της μετάβασης στη δημοκρατία, χάρις στη στάση που τήρησε στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 23ης Φεβρουαρίου 1981. Η εικόνα του Χουάν Κάρλος να εκφωνεί το τηλεοπτικό του μήνυμα εκείνην την ημέρα έχει μείνει ανεξάλειπτη στην μνήμη όλων.

Πέρα όμως από τα γεγονότα αυτά, η πορεία της μοναρχίας του χαρακτηρίσθηκε από την απόσταση που τήρησε ο θρόνος από τα πολιτικά γεγονότα και η μη ανάμειξη του Χουάν Κάρλος στα γεγονότα που αμαύρωσαν κατά τη διάρκεια της κρίσης της τελευταίας δεκαετίας την εικόνα των άλλων θεσμών του κράτους

Τα σκάνδαλα και η σκοτεινή πλευρά της μοναρχίας

Χουάν Κάρλος: «Τέλος Παιχνιδιού» για τον τέως βασιλιά της Ισπανίας-1

Εν τούτοις, τα τελευταία χρόνια, ο ίδιος ο Χουάν Κάρλος με τα έργα και τις ημέρες του «κατάφερε» να κλονίσει την μορφή του συνετού μονάρχη, ακόμη και μετά την παράδοση του θρόνου στον γιό του Φελίπε προ πέντε ετών. Μάλιστα, για πολλούς, φίλους και μη, η παραίτηση του Χουάν Κάρλος τον Ιούλιο του 2014 κρίθηκε ανεπίκαιρη- καθώς δεν έπρεπε να γίνει εν μέσω της κρίσης, αλλά όταν η χώρα θα είχε ξανακερδίσει τη σταθερότητα.

Το επεισόδιο του κατάγματος στο ισχίο κατά τη διάρκεια ενός σαφάρι ελεφάντων στη Μποτσουάνα το 2012, που αρχικά είχε κρατηθεί κρυφό, αλλά κατόπιν αποκαλύφθηκε πως συμμετείχε ο βασιλιάς με συντροφιά εκατομμυριούχους φίλους του και την 51 ετών τότε ερωμένη του Κορίνα Τσου Ζάιν-Βίτγκενστάιν— τον απομυθοποίησε τελείως.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, η κοινή γνώμη έχει συγκλονισθεί από τις απανωτές αποκαλύψεις για την εμπλοκή του μονάρχη σε χρυσοφόρα συμβόλαια, όπως η κατασκευή της γραμμής του ισπανικού τραίνου μεγάλων ταχυτήτων AVE μεταξύ Μέκκας και Μεδίνας στη Σαουδική Αραβία και στα οποία ενεπλέκονταν και πολλά πρόσωπα του στενού κύκλου του Χουάν Κάρλος.

Επιπλέον, οι καταγγελίες για την προσπάθεια αποσιώπησης της υπόθεσης διαφθοράς με την εταιρία Noos –  που κατέληξε στην καταδίκη σε φυλάκιση του γαμπρού του Ινιάκι Ουνδαγαρίν και την ανάμειξη της κόρης του Κριστίνας –  ενέτειναν την απαξίωση του Χουάν Κάρλος στα μάτια της ισπανικής κοινωνίας, ενώ στην αρνητική αυτή εικόνα συνέβαλαν οι αποκαλύψεις για τις στενές σχέσεις που διατηρούσε από τη δεκαετία του ’70 με τις απολυταρχικές μοναρχίες του Κόλπου.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Ρώμη στις 5 Ιανουαρίου του 1938 και είναι γιος του Χουάν των Βουρβόνων, εγγονός του βασιλιά της Ισπανίας Αλφόνσου ΙΓ΄ και τρισέγγονος της βασίλισσας Βικτωρίας της Μεγάλης Βρετανίας.

Είναι απόγονος, από την πλευρά του πατέρα του, του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄ της Γαλλίας. Μητέρα του είναι η Μαρία δε λας Μερθέδες των Βουρβόνων-Δύο Σικελιών, του Οίκου των Βουρβόνων-Δύο Σικελιών.

Η οικογένεια του Χουάν Κάρλος ζούσε εξόριστη στην Πορτογαλία. Αν και επισήμως η Ισπανία ήταν βασίλειο, ο θρόνος ήταν κενός και χρέη αρχηγού κράτους εκτελούσε ο δικτάτορας Φρανθίσκο Φράνκο. Ο Φράνκο δέχθηκε να εγκατασταθεί ο Χουάν Κάρλος στην Ισπανία το 1948 και να σπουδάσει εκεί.

Το 1957 αποφοίτησε από τη στρατιωτική ακαδημία της χώρας και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Μαδρίτης Complutense, όπου σπούδασε Πολιτικό και Διεθνές Δίκαιο και Οικονομική Δημοσίων Δαπανών.

Το 1956 πέθανε ο νεότερος αδερφός του, ο ινφάντης Αλφόνσος, από σφαίρα όπλου στο Εστορίλ της Πορτογαλίας. Η επίσημη εκδοχή είναι ατύχημα, όμως είναι αβέβαιο αν τράβηξε τη σκανδάλη ο Αλφόνσος ή ο Χουάν Κάρλος.

Ο πατέρας του και νόμιμος διάδοχος του θρόνου ήταν φανατικά εναντίον του καθεστώτος του Φράνκο. Το ποιος θα ήταν όμως ο διάδοχος του ισπανικού θρόνου ήταν καθαρά απόφαση του καθεστώτος.

Στις 30 Οκτωβρίου του 1975 ο ετοιμοθάνατος Φράνκο όρισε τον Χουάν Κάρλος προσωρινό αρχηγό κράτους και δύο ημέρες πριν από τον θάνατό του – στις 22 Νοεμβρίου 1975 – ο Χουάν Κάρλος ανακηρύχθηκε βασιλιάς βάσει του νόμου της διαδοχής που είχε συντάξει ο Φράνκο. Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος αποκατέστησε τη δημοκρατία στη χώρα του και διόρισε πρωθυπουργό τον Αδόλφο Σουάρεθ.

Παντρεύτηκε στην Αθήνα, στις 14 Μαΐου του 1962, την τότε πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας, πρωτότοκη κόρη των τότε βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης με την οποία απέκτησε τρία παιδιά – την ινφάντα Ελένα, 55 ετών σήμερα, την ινφάντα Κριστίνα, 53, και τον 51χρονο Φελίπε, ο οποίος τον διαδέχτηκε στον θρόνο.

Τον Ιούλιο του 2000 ο Χουάν Κάρλος γλίτωσε από απόπειρα δολοφονίας του με δράστη τον Χουάν Μαρία Φερνάντεθ ι Κρον, ο οποίος νωρίτερα είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει και τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β΄.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ