ΚΟΣΜΟΣ

Τσεχία: Εκατό χιλιάδες πολίτες στους δρόμους της Πράγας κατά του πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις

Τσεχία: Εκατό χιλιάδες πολίτες στους δρόμους της Πράγας κατά του πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις

Εκατό χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους της Πράγας, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις, στη μεγαλύτερη κινητοποίηση που πραγματοποιείται εδώ και δεκαετίες στην τσεχική πρωτεύουσα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές που βρίσκονται στο σημείο.

Ο δισεκατομμυριούχος πολιτικός θεωρείται ύποπτος για διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων και πιθανόν βρίσκεται σε θέση σύγκρουσης συμφερόντων, βάσει ενός σχεδίου έκθεσης ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ο Αντρέι Μπάμπις μας δίνει κάθε εβδομάδα μια αιτία για να διαδηλώσουμε. Κουραστήκαμε πια», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Εκατομμύρια στιγμές για τη δημοκρατία», Μπενιαμίν Ρολ, ενώπιον σχεδόν των 120.000 διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Πράγας, σύμφωνα με τους οργανωτές..

«Δεν είναι φυσιολογικό ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε μια τέτοια θέση σύγκρουσης συμφερόντων και του οποίου τα προσωπικά προβλήματα ζημιώνουν όλη τη χώρα να παραμένει πρωθυπουργός!», δήλωσε απευθυνόμενος στο πλήθος ο αρχηγός της ΜΚΟ, Μίκουλας Μίναρ.

Οι διαδηλωτές για ακόμη μια φορά γέμισαν τη μεγάλη Πλατεία Βέντσεσλας, τη μεγαλύτερη οδική αρτηρία της πρωτεύουσας και εμβληματικό τόπο της ιστορίας της Τσεχίας.

Από τα τέλη Απριλίου, πραγματοποιούνται διαμαρτυρίες σε τακτά χρονικά διαστήματα εναντίον του Μπάμπις και της υπουργού Δικαιοσύνης Μαρί Μπενεσόβα, την οποία οι διαδηλωτές υποψιάζονται ότι θέλει να παρεμποδίσει τις δικαστικές διώξεις σε βάρος του αρχηγού της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το έγγραφο, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύτηκαν στον Τύπο της Πράγας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί τον Μπάμπις ύποπτο για οικονομική απάτη με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και εκτιμά ότι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχία συνεχίζει να αντλεί κέρδη από την εταιρία Holding Agrofert, της οποίας υπήρξε ιδρυτής και από την οποία επισήμως αποχώρισε το 2017 μέσω καταπιστευματικών ταµείων που εποπτεύονταν μεταξύ άλλων από τη σύζυγό του.

Οι Βρυξέλλες απαιτούν από τη Δημοκρατία της Τσεχίας την πληρωμή 17,4 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το κείμενο του οποίου η τελική διατύπωση θα τεθεί υπό επεξεργασία τους προσεχείς μήνες, περιλαμβάνοντας και τη θέση της Πράγας.

Από την πλευρά του, ο 64χρονος Μπάμπις αρνείται κατηγορηματικά ότι βρίσκεται σε θέση σύγκρουσης συμφερόντων. «Αυτός ο έλεγχος συνιστά επίθεση κατά της Δημοκρατίας της Τσεχίας. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι περιφρονούν την τσεχική νομοθεσία», δήλωσε ενώπιον των βουλευτών σήμερα λίγο πριν από την έναρξη της διαδήλωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ