Ανταρσία Ρεπουμπλικανών για το Μεξικό

Ανταρσία Ρεπουμπλικανών για το Μεξικό

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την απειλή ανοιχτής εξέγερσης Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά την αιφνιδιαστική κίνησή του να απειλήσει με σαρωτικούς τελωνειακούς δασμούς το Μεξικό, ώστε να εκβιάσει την κυβέρνησή του να συγκρατήσει τα μεταναστευτικά κύματα προς τις ΗΠΑ.

Βγαίνοντας από κεκλεισμένων των θυρών γεύμα εργασίας των Ρεπουμπλικανών, ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ από το Τέξας δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Κανένας δεν έχει μεγαλύτερο πάθος και αφοσίωση από μένα ως προς την προστασία των συνόρων μας (με το Μεξικό). Αλλά δεν υπάρχει λόγος οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι και οι μικροί επιχειρηματίες του Τέξας να πληρώσουν το τίμημα γι’ αυτούς τους τεράστιους νέους φόρους».

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς ύψους 5% σε όλες ανεξαιρέτως τις εισαγωγές από το Μεξικό μέχρις ότου η κυβέρνηση του αριστερού προέδρου Ομπραδόρ λάβει αποφασιστικά μέτρα για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών. Μάλιστα, απείλησε ότι οι δασμοί θα αυξηθούν μέχρι και στο 25% εντός του 2019 αν δεν υπάρξουν βήματα συμμόρφωσης προς τις αμερικανικές απαιτήσεις.

Οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές στηρίζουν την πολιτική Τραμπ για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, αλλά απορρίπτουν τους δασμούς θεωρώντας τους ένα είδος πρόσθετης φορολογίας που αντίκειται στη φιλελεύθερη οπτική τους. Σύμφωνα με τους New York Times, στο σύνολό τους σχεδόν οι γερουσιαστές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο γεύμα εργασίας, όπου παρευρίσκονταν ο αναπληρωτής νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πατ Φίλμπιν και ο βοηθός υπουργός Δικαιοσύνης Στιβ Ενγκελ.

Από το Λονδίνο, ο πρόεδρος Τραμπ είχε χαρακτηρίσει «ανοησία» πιθανή καταψήφιση των δασμών από τους Ρεπουμπλικανούς της Γερουσίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ασκήσει βέτο. Ωστόσο Βουλή και Γερουσία μπορούν να ακυρώσουν το προεδρικό βέτο αν συγκεντρωθούν και στα δύο σώματα πλειοψηφίες άνω των δύο τρίτων, κάτι που δεν φαίνεται απίθανο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή