ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Μεξικού

Χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Μεξικού

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση κορυφαίων στελεχών των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Μεξικού, για το ζήτημα της μετανάστευσης, με φόντο την απειλή του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών σε όλα τα μεξικανικά αγαθά που εισάγονται στη χώρα του.

Όπως μετέδωσε το δίκτυο NBC News, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στην αμερικανική κυβέρνηση, παραμένει ασαφές εάν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Την ίδια ώρα, το τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business μετέδωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών – ο Μάικ Πομπέο και ο Μαρσέλο Εμπράρδ – συναντήθηκαν κατ' ιδίαν μετά το τέλος των συνομιλιών.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Μεξικού-1

Τραμπ: Ανεπαρκής η πρόοδος στις συνομιλίες

Λίγη ώρα αργότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε εντελώς «ανεπαρκή» την «πρόοδο» που σημειώθηκε στις συνομιλίες ενώ ενημέρωσε πως οι διμερείς διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και σήμερα.

Μάλιστα διεμήνυσε ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι δασμοί 5% που απειλεί να επιβάλλει σε όλα τα εισαγόμενα μεξικανικά αγαθά, θα εφαρμοστούν τη Δευτέρα.

«Οι συνομιλίες για τη μετανάστευση στον Λευκό Οίκο με τους αντιπροσώπους του Μεξικού τερματίστηκαν για σήμερα. Γίνεται πρόοδος, αλλά είναι ανεπαρκής», ανέφερε ο Τραμπ, ο οποίος κάνει περιοδεία στην Ευρώπη, μέσω Twitter.

«Οι συνομιλίες με το Μεξικό θα επαναληφθούν αύριο [σήμερα Πέμπτη]», συμπλήρωσε· όμως, «εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι δασμοί επιπέδου 5% θα αρχίσουν [να εφαρμόζονται] τη Δευτέρα, με μηνιαίες αυξήσεις [5%] βάσει του προγράμματος» που έχει ήδη ορίσει ο ίδιος ώσπου να φθάσουν το 25% τον Οκτώβριο, διεμήνυσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Εμπράρδ: Δεν συζητήσαμε τους δασμούς

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Μαρσέλο Εμπράρδ, τόνισε ότι μετά τις συνομιλίες της αντιπροσωπείας της οποίας ηγείται με αξιωματούχους των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στις μεταναστευτικές ροές και το τι κάνει η μεξικανική κυβέρνηση για να τις φρενάρει μάλλον, παρά στην απειλή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει δασμούς εξαιτίας του ζητήματος.

Χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Μεξικού-2

«Δεν συζητήσαμε τους δασμούς», επισήμανε ο Εμπράρδ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Ο διάλογος επικεντρώθηκε στις μεταναστευτικές ροές και το τι κάνει το Μεξικό ή τι προτείνει στις ΗΠΑ, στην ανησυχία μας για την κατάσταση στην Κεντρική Αμερική», πρόσθεσε ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας.

Υποβάθμιση από τον Fitch

Τέλος, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε το αξιόχρεο του μεξικανικού δημοσίου χθες, ενώ ο Moody's υποβάθμισε την προοπτική του αξιόχρεου του Μεξικού από «σταθερή» σε «αρνητική», εξελίξεις που αναμφίβολα συνδέονται με την πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το ζήτημα της μετανάστευσης.

Ο Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του μεξικανικού δημοσίου στη βαθμίδα BBB, όχι πολύ πάνω από το επίπεδο που οι οίκοι αξιολόγησης αποκαλούν «σκουπίδια», δηλαδή μη-επένδυση. Επικαλέστηκε κυρίως την επιδείνωση της κατάστασης της μεξικανικής δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Pemex και τις «εξωτερικές απειλές» που οφείλονται «στις εμπορικές εντάσεις».

Χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Μεξικού-3

Ο Moody's, από την πλευρά του, που τοποθετεί το αξιόχρεο του μεξικανικού επιπέδου σε υψηλότερο επίπεδο, στη βαθμίδα A3, υποβάθμισε σε «αρνητική» από «σταθερή» την προοπτική του, κίνηση που αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να το υποβαθμίσει προσεχώς.

Η συναλλαγματική ισοτιμία του μεξικανικού πέσο έναντι του αμερικανικού δολαρίου υποχωρούσε έως και κατά 1,3% μετά τις ανακοινώσεις των οίκων.

Η μεξικανική κυβέρνηση έχει βρεθεί αντιμέτωπη με την απειλή του Τραμπ ότι θα επιβάλλει δασμούς σε όλα τα αγαθά που εξάγονται από το Μεξικό στις ΗΠΑ, που θα φθάσουν προοδευτικά το 25% τον Οκτώβριο.

Οι ΗΠΑ αποτελούν τον προορισμό του 80% των μεξικανικών εξαγόμενων προϊόντων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ