Ανίκανοι οι ελεγκτές της Ε.Ε., λέει ο Αντρέι Μπάμπις

Ανίκανοι οι ελεγκτές της Ε.Ε., λέει ο Αντρέι Μπάμπις

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανίκανους αποκάλεσε τους αξιωματούχους της Ε.Ε., που διενεργούν ελέγχους σχετικά με ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων στην οποία εμπλέκεται, ο Τσέχος πρόεδρος Αντρέι Μπάμπις, ζητώντας να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν. Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Τρίτης τουλάχιστον 120.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της Πράγας απαιτώντας την παραίτηση του Τσέχου πρόεδρου, σε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989. Οι διαδηλωτές πραγματοποιούν διαδηλώσεις μία φόρα την εβδομάδα από τα τέλη Απριλίου, εκφράζοντας την οργή τους σχετικά με την ποινική έρευνα που διεξάγεται για μια φερόμενη απάτη επιδοτήσεων πριν από μία δεκαετία και για τις σχέσεις του Μπάμπις με τον όμιλο Agrofert και όμιλο ΜΜΕ τον οποίο οικοδόμησε.

Η φερόμενη σύγκρουση συμφερόντων του Μπάμπις οδήγησε σε έλεγχο εκ μέρους της Κομισιόν, τα αποτελέσματα του οποίου διέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα. Στα προκαταρκτικά συμπεράσματά του ο έλεγχος αποφαίνεται πως ο όμιλος Agrofert του Μπάμπις δεν θα έπρεπε να είχε πρόσβαση σε αναπτυξιακά κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα τελευταία χρόνια λόγω σύγκρουσης συμφερόντων, δημιουργώντας το ενδεχόμενο η τσεχική κυβέρνηση να υποχρεωθεί να επιστρέψει ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Ο Τσέχος πρόεδρος απέρριψε τα ευρήματα του ελέγχου την Τρίτη, δηλώνοντας στους βουλευτές πως πρόκειται για μια επίθεση στην Τσεχική Δημοκρατία και στα συμφέροντά της και ότι κανένα ποσό δεν θα επιστραφεί. Χθες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι επιθυμεί να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 20-21 Ιουνίου. «Θα ρωτήσω βέβαια τον κ. Γιούνκερ πώς είναι δυνατόν να έχει τόσο ανίκανους ελεγκτές, γιατί η συμπεριφορά τους είναι σκανδαλώδης», είπε ο Μπάμπις. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι ενημερώθηκε πως δύο Τσέχοι ελεγκτές είχαν «στάση εκφοβισμού» απέναντι σε κρατικές αρχές, χωρίς να δώσω περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο Μπάμπις αποτελεί επίσης αντικείμενο έρευνας της τσεχικής αστυνομίας για το κατά πόσον έλαβε επιδοτήσεις από την Ε.Ε. ύψους 2 εκατ. ευρώ πριν από μία δεκαετία για ένα αγροτικό και συνεδριακό κέντρο, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι ήταν ο ιδιοκτήτης. Η αστυνομία συνέστησε στους εισαγγελείς να τον παραπέμψουν σε δίκη, παρότι αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή