Εκλεκτός του Σαλβίνι πήρε πρωινάδικο στην κρατική Rai

Εκλεκτός του Σαλβίνι πήρε πρωινάδικο στην κρατική Rai

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. «Σεισμογράφο» των ισορροπιών στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης χαρακτήρισε η εφημερίδα Repubblica την κρατική ραδιοτηλεόραση της Ιταλίας, με αφορμή την ανάθεση στον βιογράφο του Ματέο Σαλβίνι εκπομπής μεγάλης ακροαματικότητας, λίγες ημέρες μετά τη νίκη της Λέγκας στις ευρωεκλογές. Οι διαμάχες για τον έλεγχο της ραδιοτηλεόρασης τίθενται, ωστόσο, σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα με την ενεργοποίηση από τις Βρυξέλλες της διαδικασίας υπερβολικού χρέους.

Η επιστολή με την οποία η Κομισιόν ενημερώνει την Ιταλία ότι θα συστήσει στο συμβούλιο την ενεργοποίηση της διαδικασίας συγκλόνισε τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, υποχρεώνοντάς τους σε άρον άρον προσέγγιση. Οι δύο αντιπρόεδροι, Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο, που βρίσκονταν επί εβδομάδες στα μαχαίρια και μίλησαν για πρώτη φορά στο τηλέφωνο προχθές, αναμένεται σύντομα να συναντηθούν, ώστε να καθορίσουν τη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης.

Ο Σαλβίνι, που σε μια έξαρση λεονταρισμού είχε υποσχεθεί ότι θα διαπραγματευθεί ο ίδιος με τις Βρυξέλλες, αναγκάστηκε να αποδεχθεί ότι ο ρόλος αυτός ανήκει στον πρωθυπουργό Κόντε και στον υπουργό Οικονομικών Τρία. Εφόσον οι Βρυξέλλες δεχθούν να υπάρξει διαπραγμάτευση με την ιταλική κυβέρνηση και να μην προχωρήσει «ξερά» η διαδικασία, ο Κόντε θα επιχειρήσει να πείσει τις Βρυξέλλες ότι η λήψη διορθωτικών μέτρων θα επιδεινώσει, αντί να βελτιώσει, τα δημόσια οικονομικά. «Το να διαπραγματευθούμε δεν σημαίνει να υποταχθούμε στις επιταγές των Βρυξελλών. Θα πούμε πράγματα με θάρρος, χωρίς να είμαστε αδικαιολόγητα προκλητικοί», ήταν η κατεύθυνση που έδωσε ο Σαλβίνι, ενώ ο Ντι Μάιο είπε ότι η ιταλική κυβέρνηση ναι μεν παίρνει στα σοβαρά τη διαδικασία, αλλά «δεν είναι δυνατόν μια χώρα με έξι εκατομμύρια ανέργους και χιλιάδες επιχειρήσεις που υπολειτουργούν να μπαίνει στο στόχαστρο επειδή θέλει να επενδύσει στην ανάπτυξη, την εργασία και τη μείωση της φορολογίας».

Η Κομισιόν φοβάται ότι η Ιταλία οδεύει προς δημοσιονομικό εκτροχιασμό και ζητεί διορθωτικά μέτρα ύψους 3-4 δισ. ευρώ, κάτι που απορρίφθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη από τον Σαλβίνι. «Η κυβέρνηση έχει στόχο να περικόψει τα φορολογικά βάρη, όχι να επιβάλει και άλλα», δήλωσε. Ο Σαλβίνι έκανε ένα ακόμη βήμα προσεταιρισμού της κοινής γνώμης υπερβαίνοντας τις αντιρρήσεις των κυβερνητικών εταίρων του για την τοποθέτηση του βιογράφου του, Ρομπέρτο Πολέτι, σε ρόλο παρουσιαστή της πρωινής ζώνης του πρώτου κρατικού καναλιού. Οι δημοσιογράφοι της Rai διερωτήθηκαν γιατί σε έναν οργανισμό που απασχολεί 1.700 δημοσιογράφους δεν βρέθηκε κανένας κατάλληλος για την πρωινή ζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή