Αδιάλλακτος ο Τραμπ, εξακολουθεί να απειλεί με δασμούς το Μεξικό

Αδιάλλακτος ο Τραμπ, εξακολουθεί να απειλεί με δασμούς το Μεξικό

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτή παραμένει η προοπτική να βρεθούν οι ΗΠΑ εμπλεκόμενες σε εμπορικό πόλεμο με δύο από τους κυριότερους εταίρους τους, την Κίνα και το Μεξικό, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να κραδαίνει τη δαμόκλειο σπάθη των τιμωρητικών δασμών πάνω από τους νότιους γείτονές του. «Οφείλουν να αναλάβουν δράση, αποφασιστική δράση» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από την Ιρλανδία, προσθέτοντας ότι η προοπτική των κυρώσεων εναντίον του Μεξικού βρίσκεται πάντα στο τραπέζι.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ απείλησε ότι θα επιβάλει από την ερχόμενη Δευτέρα δασμούς ύψους 5% σε όλες τις μεξικανικές εισαγωγές, με προοπτική να τους αυξήσει στο ύψος του 25% έως το τέλος του έτους, αν η γειτονική χώρα δεν ανακόψει το κύμα των παράτυπων προσφύγων προς τις ΗΠΑ. Αντιπροσωπεία του Μεξικού με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπραρντ βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ουάσιγκτον προς αναζήτηση λύσης. Την Τετάρτη ο Εμπραρντ συναντήθηκε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Ωστόσο, δεν υπήρξαν θεαματικά αποτελέσματα, ενώ χθες οι συζητήσεις συνεχίστηκαν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

Η κυβέρνηση του Μεξικού έλαβε το τελευταίο διάστημα μέτρα για την καλύτερη αστυνόμευση των νοτίων συνόρων με τη Γουατεμάλα, απ’ όπου φθάνουν στη χώρα οι περισσότεροι μετανάστες από χώρες της Κεντρικής Αμερικής, με τελικό προορισμό τις ΗΠΑ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Μεξικού Λόπες Ομπραδόρ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες της Ουάσιγκτον θα έχουν αίσιο τέλος, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο απαντητικών μέτρων εάν τελικά η κυβέρνηση Τραμπ επιβάλλει τιμωρητικούς δασμούς στα μεξικανικά προϊόντα.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η κυβέρνηση του Μεξικού σχεδιάζει να απαντήσει με την επιβολή δασμών σε αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα των ΗΠΑ που θα πλήξουν πολιτείες με ιδιαίτερη σημασία για τον εκλογικό αγώνα του Ντόναλντ Τραμπ και του κόμματός του. Ηδη, η πλειονότητα των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών αντιδρά στην προοπτική της επιβολής δασμών. Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε χθες βέβαιος για την επιτυχία της στρατηγικής του, υποστηρίζοντας ότι «το Μεξικό θέλει πάρα πολύ να υπάρξει συμφωνία» και προεξοφλώντας ότι τελικά θα υποχωρήσει στις πιέσεις του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή