Η Άγκυρα προαναγγέλλει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Άγκυρα προαναγγέλλει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άποψη ότι οι συμφωνίες της Λευκωσίας με τις διεθνείς εταιρίες για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου «παραβιάζουν τα δικαιώματα Τουρκοκυπρίων που είναι "συνιδιοκτήτες" και έχουν ίσα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους του νησιού» διατυπώνει ξανά σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Ερντογάν πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων στο ζήτημα αυτό.

«Εξυπακούεται ότι η συμφωνία δεν κάνει καμία αναφορά στους Τουρκοκύπριους και ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν λαμβάνουν κανένα μερίδιο από τα έσοδα. Αυτό είναι απαράδεκτο τόσο για την Τουρκία όσο και για την ΤΔΒΚ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Στο πλαίσιο αυτό, όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων ή δεν συμπεριλάβει τους Τουρκοκύπριους – ως ισότιμους ιδιοκτήτες του νησιού – στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και στην κατανομή των εσόδων, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Για το σκοπό αυτό, τα σκάφη γεώτρησης μας, Yavuz και Fatih, θα ξεκινήσουν δραστηριότητες γεώτρησης στο εγγύς μέλλον, στους τομείς όπου η ΤΔΒΚ χορήγησε άδειες για το Τουρκικό πετρέλαιο το 2011» τονίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ. 

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως τα γεωτρύπανα της Τουρκίας που ήδη επιχειρούν στην κυπριακή ΑΟΖ προστατεύονται από φρεγάτες του Ναυτικού, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι ένοπλες δυνάμεις θα προστατεύσουν τις τουρκικές γεωτρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή