ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ πήρε το «όπλο» του στη Νορμανδία

Ο Τραμπ πήρε το «όπλο» του στη Νορμανδία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μπροστά στους τάφους χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών που έπεσαν κατά την απόβαση στη Νορμανδία, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ένιωσε την ανάγκη να απευθυνθεί προς τους Αμερικανούς και να μιλήσει για… τους πολιτικούς του αντιπάλους. Η συνέντευξη του Αμερικανού προέδρου από τη Νορμανδία ήταν αξιοσημείωτη για την άγνοια της βαρύτητας των στιγμών αλλά και την παντελή έλλειψη νοήματος των όσων δήλωσε σε σχέση με τον ανεξάρτητο εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, τον οποίο όπως φαίνεται ο Τραμπ συγκαταλέγει στους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο Μιούλερ πολέμησε στο Βιετνάμ και παρασημοφορήθηκε γι’ αυτό, αλλά ο Τραμπ δεν θεώρησε ότι η συγκυρία ίσως να ήταν ακατάλληλη για να του επιτεθεί.

«Ο Μιούλερ γελοιοποιήθηκε», ισχυρίστηκε ο Τραμπ μιλώντας στη δημοσιογράφο του Fox News Λόρα Ινγκραμ. «Υποχρεώθηκε να γράψει επιστολή για να διορθώσει την κατάθεσή του, επειδή η κατάθεσή του ήταν λάθος», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, με αποτέλεσμα όσοι παρακολούθησαν την υπόθεση των ερευνών Μιούλερ να τρίβουν τα αυτιά τους: από τη φιλική προς τον ίδιο συχνότητα του Fox News, ο Αμερικανός πρόεδρος μιλούσε για μια επιστολή που δεν γράφτηκε ποτέ, ώστε να διορθωθεί μια κατάθεση που δεν έγινε ποτέ.

Η ουρανομήκης απόσταση των λεγομένων του Αμερικανού προέδρου από την πραγματικότητα, αναφορικά με γεγονότα που δεν χωρούν αμφισβήτηση, είναι θρυλική. Το CNN μετέδωσε την είδηση με τίτλο «Το τελευταίο σχόλιο του Ντόναλντ Τραμπ για τον Ρόμπερτ Μιούλερ κυριολεκτικά δεν βγάζει νόημα», ενώ θύμισε ότι ο Μιούλερ ήταν σιωπηλός καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας και μίλησε μόνο με τρεις τρόπους. Πρώτον, συντάσσοντας το πόρισμα της επιτροπής του, με αντικείμενο τις προεκλογικές παρεμβάσεις της Ρωσίας, δεύτερον, με επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης στην οποία διαφωνούσε με τη σύνοψη του πορίσματος όπως δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο και, τρίτον, με μία συνέντευξη Τύπου δέκα λεπτών, στην οποία συνόψισε τα ευρήματα της έκθεσης και δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να καταθέσει στο Κογκρέσο.

Η «νευρική Νάνσι»

Μετά τον Μιούλερ, ο Τραμπ έστρεψε τα πυρά του στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι. «Η Νάνσι Πελόσι είναι σκέτη καταστροφή», είπε ο Τραμπ. «Αφήστε τη νευρική Νάνσι να κάνει ό,τι θέλει», πρόσθεσε. Μία ημέρα νωρίτερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico, η Πελόσι είχε δηλώσει στους Δημοκρατικούς, που ζητούν να ψηφίσει το Κογκρέσο την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη, ότι εκείνη θα προτιμούσε να τον δει να ολοκληρώνει τη θητεία του, να χάνει στις εκλογές και να μπαίνει εν συνεχεία στη φυλακή.

«Χωρίς να έχουν διαπραχθεί αδικήματα, η Πελόσι θέλει να κλείσει έναν πολιτικό της αντίπαλο στη φυλακή. Αυτό γίνεται στις μπανανίες. Αυτή η συμπεριφορά είναι κάτι παραπάνω από αποκρουστική», δήλωσε στο Fox News ο δημοσιογράφος και οπαδός του Τραμπ, Σιν Χάνιτι. Η ιερή αγανάκτηση του Χάνιτι προξένησε γέλωτα σε όσους διαθέτουν μνήμη λίγο μεγαλύτερη από του χρυσόψαρου, δεδομένου ότι η ιαχή με την οποία ο Τραμπ ξεσήκωνε τα πλήθη στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις ήταν «κλείστε τη μέσα!». Το «τη» υπονοούσε την αντίπαλό του για την προεδρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.