ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Προς καθαίρεση ο Μέτα – Ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης

Αλβανία: Προς καθαίρεση ο Μέτα – Ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης

Διάταγμα για την αναβολή των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου, υπέγραψε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, κίνηση που αποσκοπεί στην εκτόνωση της πολιτικής έντασης στη χώρα.

Ο Μέτα αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν να λάβει αυτή την απόφαση, τονίζοντας ότι αποτελεί την καλύτερη συνταγματική λύση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης των συνεπειών λόγω της βαθιάς κρίσης στη χώρα και να δοθεί η ευκαιρία στις πολιτικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν την ομαλότητα.

Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στην κίνηση Μέτα με την εκπρόσωπό του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κομματος Ελίσα Σπιροπάλι να ανακοινώνει ότι ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα συγκαλεί για την Πέμπτη το Κοινοβούλιο με σκοπό την καθαίρεση του Μέτα από το προεδρικό αξίωμα. Επανέλαβε, δε, τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά.

Κατόπιν τούτου οι εξελίξεις προβλέπονται ραγδαίες στα Τίρανα με τον Πρόεδρο Μέτα -και όχι μόνο- να εκφράζει ανησυχίες ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η Αλβανία να κατρακυλήσει σε κλιμακούμενη κοινωνική ένταση, η οποία μπορεί να επιφέρει ανεξέλεγκτες συνέπειες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ