Kαταδίκη δολοφόνων οκτάχρονης στην Ινδία

Kαταδίκη δολοφόνων οκτάχρονης στην Ινδία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΘΑΝΚΟΤ. Σεξουαλική βία εναντίον παιδιού ως μέσον εκφοβισμού μιας ολόκληρης κοινότητας. Προεξοφλημένη ατιμωρησία λόγω υψηλής κοινωνικής θέσης. Αστυνομικές αρχές που καλύπτουν βιαστές και δολοφόνους. Δικαιοσύνη που θριαμβεύει. Η υπόθεση του οκτάχρονου κοριτσιού από τη βόρεια Ινδία που υπέστη φρικτή μεταχείριση σε ινδουιστικό ναό επί μία εβδομάδα πριν δολοφονηθεί, τον Ιανουάριο του 2018, έχει συγκλονίσει τη χώρα. Χθες, δικαστήριο της επαρχίας Παντζάμπ καταδίκασε τον ιερέα και δύο άλλους άνδρες σε ισόβια κάθειρξη για βιασμό μετά φόνου, καθώς και τρεις αστυνομικούς σε πενταετή φυλάκιση για καταστροφή πειστηρίων εγκλήματος.

«Είναι μια νίκη για την αλήθεια», δήλωσε ο συνήγορος της οικογένειας, Μ. Φαρούκι. Το κορίτσι καταγόταν από νομαδική μουσουλμανική φυλή που ζει στα δάση του Κασμίρ και την οποία οι τοπικοί ινδουιστές ήθελαν να εκδιώξουν. Και μόνο το γεγονός ότι μέλη της φυλή αυτής κατόρθωσαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να επιτύχουν την καταδίκη ινδουιστή ιερέα, σε μια περίοδο πολιτικής ηγεμονίας του ινδουιστικού κόμματος BJP, θεωρείται σταθμός. Πολιτικά στελέχη του BJP είχαν διαμαρτυρηθεί εναντίον της απαγγελίας κατηγοριών.

Οι τρεις άνδρες καταδικάστηκαν για την αιχμαλωσία, επί μία εβδομάδα, της μικρής στον ναό, όπου της χορηγούσαν ναρκωτικές ουσίες και την κακοποιούσαν σεξουαλικά μέχρι που τη σκότωσαν χτυπώντας την επανειλημμένα με μια πέτρα. Η υπόθεση αναδεικνύει τις εντάσεις ανάμεσα στην παλιά Ινδία –όπου τέτοιου είδους πράξεις μπορούσαν να πνίγονται από πέπλο συγκάλυψης– και στην υπό διαμόρφωση κουλτούρα άρνησης του βιασμού. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν αύξηση 60% των βιασμών το διάστημα 2012-2016 στην Ινδία, κάτι που οι ειδικοί θεωρούν ότι οφείλεται στο ότι όλο και περισσότερες γυναίκες σπάζουν τη σιωπή τους. Πάντως, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη. Οι καταγγελίες, παρά την αύξηση, είναι μόλις 40.000 ετησίως σε μια χώρα 1,3 δισ. κατοίκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή