Επιμένει το Χονγκ Κονγκ στην έκδοση υπόπτων

Επιμένει το Χονγκ Κονγκ στην έκδοση υπόπτων

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ. Τις τροπολογίες του νόμου που επιτρέπει την έκδοση υπόπτων από το Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική Κίνα δεσμεύθηκε να προωθήσει η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της ημιαυτόνομης νήσου, Κάρι Λαμ, την επομένη των μεγαλύτερων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας μετά την παράδοση του Χονγκ Κονγκ από τη Βρετανία στην Κίνα το 1997. Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν περικυκλώσει το τοπικό Κοινοβούλιο αποκρούοντας επέλαση σκληροπυρηνικών διαδηλωτών που είχαν παραμείνει στο σημείο τη Δευτέρα. Στη διαδήλωση της Κυριακής συμμετείχαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της νήσου, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

«Δεν θα ήταν σωστό να αποσύρουμε τις τροπολογίες, καθώς οι στόχοι του νομοσχεδίου είναι κρίσιμοι. Παρότι θα συνεχίσουμε τον διάλογο και την ενημέρωση των πολιτών, δεν υπάρχει λόγος να καθυστερούμε την ψήφισή του. Αυτό θα προκαλέσει μόνον άγχος και θα διχάσει την κοινωνία», είπε χθες η κ. Λαμ. Το νομοσχέδιο αφορά τους υπόπτους κακουργημάτων και η έκδοσή τους θα πρέπει να εγκριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ. Το αίτημα έκδοσης θα πρέπει να προέρχεται μόνο από το ανώτατο εισαγγελικό όργανο της Κίνας, την Ανώτατη Εισαγγελία του Λαού, και όχι από επαρχιακές δικαστικές αρχές.

Ο Τύπος του Χονγκ Κονγκ, όμως, κατηγορεί την Κίνα για υπερβολική ανάμειξη στην ημιαυτόνομη περιοχή, για «έκνομες» συλλήψεις αντιφρονούντων, καθώς και για παρεμβάσεις στις τοπικές εκλογές. Πέντε βιβλιοπώλες από το Χονγκ Κονγκ που ειδικεύονταν σε έργα επικριτών του καθεστώτος του Πεκίνου «εξαφανίσθηκαν» από το 2015 μέχρι σήμερα, για να «επανεμφανισθούν» αργότερα, κρατούμενοι σε φυλακές της ηπειρωτικής Κίνας, αφού είχαν προχωρήσει σε δημόσιες ομολογίες.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να στηρίζει τις τροπολογίες του ποινικού κώδικα που επιτρέπουν την έκδοση υπόπτων. «Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με την άστοχη γλώσσα και τις πράξεις κάθε ξένης δύναμης που αποπειράται να επηρεάσει το νομοθετικό έργο στην ειδική διοικητική ζώνη του Χονγκ Κονγκ», είπε ο κ. Γκενγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή