Πυροσβεστική αποστολή Μάας στην Τεχεράνη

Πυροσβεστική αποστολή Μάας στην Τεχεράνη

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γερμανία και Ιαπωνία, δύο χώρες σύμμαχοι των ΗΠΑ, οι οποίες διατηρούν ωστόσο και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με το Ιράν, επιδίδονται αυτή την εβδομάδα σε διπλωματική σκυταλοδρομία, με στόχο την εκτόνωση των επικίνδυνων εντάσεων στον Περσικό Κόλπο. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας έγινε χθες ο πρώτος εκπρόσωπος μεγάλης δύναμης που επισκέφθηκε την Τεχεράνη μετά τη φόρτιση που προκάλεσαν οι νέες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν και η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή του Κόλπου.

«Η κατάσταση στην περιοχή είναι ιδιαιτέρως εκρηκτική και εξαιρετικά σοβαρή», επεσήμανε ο Μάας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρανό ομόλογό του Τζαβάντ Ζαρίφ, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών. «Ενδεχόμενη επικίνδυνη κλιμάκωση της υπάρχουσας έντασης θα μπορούσε να οδηγήσει και σε στρατιωτική σύγκρουση», προσέθεσε. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί. Βασικό αντικείμενο των συνομιλιών τους ήταν οι προσπάθειες των ευρωπαϊκών δυνάμεων (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία) να διασώσουν την ιστορική συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παρά τον τορπιλισμό της από την κυβέρνηση Τραμπ. Ωστόσο, οι Ιρανοί εμφανίστηκαν απογοητευμένοι από την αδυναμία των Ευρωπαίων να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις, κάτι που θα έδινε ανάσα στη χειμαζόμενη ιρανική οικονομία.

Παρ’ όλα αυτά, ο Τζαβάντ Ζαρίφ δεν έκλεισε την πόρτα της συνεννόησης με την Ε.Ε. «Η Τεχεράνη θα συνεργαστεί με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις για να διασωθεί η συμφωνία», δήλωσε ο Ιρανός διπλωμάτης. Εναντι των ΗΠΑ, όμως, χρησιμοποίησε πολύ σκληρότερη γλώσσα. «Οσοι εξαπολύουν εναντίον μας οικονομικούς πολέμους δεν μπορούν να περιμένουν ότι θα μείνουν ασφαλείς», προειδοποίησε ο Ζαρίφ, για να προσθέσει: «Οποιος ξεκινήσει πόλεμο εναντίον μας δεν θα είναι εκείνος που θα τον τελειώσει».

Αύριο επισκέπτεται την Τεχεράνη ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, ο οποίος αναμένεται να μεταφέρει μηνύματα της Ουάσιγκτον, καθώς πρόσφατα συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι το Ιράν θα απελευθερώσει τον Λιβανέζο ειδικό της πληροφορικής Νιζάρ Ζάκα, ο οποίος διέμενε μόνιμα στις ΗΠΑ και είχε συλληφθεί με την κατηγορία της κατασκοπείας. Ο Ζάκα αναμένεται να παραδοθεί στη φιλοϊρανική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή