Το Μεξικό υποκύπτει στις απειλές των ΗΠΑ

Το Μεξικό υποκύπτει στις απειλές των ΗΠΑ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. Διορία 45 ημερών για να περιορίσει τη μεταναστευτική ροή προς τις ΗΠΑ αποδέχθηκε η κυβέρνηση του Μεξικού, υποκύπτοντας στις απειλές της Ουάσιγκτον για επιβολή δασμών στα προϊόντα που προέρχονται από τη χώρα. Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρ είπε πως, εάν η ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στα νότια σύνορά του δεν αποδώσει, η κυβέρνηση θα συζητήσει «επιπλέον μέτρα», τα οποία μπορεί να απαιτήσουν τη συνεργασία άλλων κρατών της περιοχής. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ αναμένεται να απαιτήσουν τη διαχείριση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου πριν οι μετανάστες εισέλθουν στις ΗΠΑ. «Η συμφωνία θα αποκαλυφθεί σύντομα και θα απαιτήσει έγκριση από τη Βουλή του Μεξικού. Εάν η ψήφος αποτύχει, θα επαναφέρουμε τους δασμούς», έγραψε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Twιtter.

Το Μεξικό συμφώνησε να αναπτύξει 6.000 άνδρες της εθνοφρουράς στα νότια σύνορά του με τη Γουατεμάλα, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης του μεταναστευτικού κύματος. Η κυβέρνηση του Μεξικού αποδέχθηκε επίσης την πρόταση της Ουάσιγκτον για επιστροφή αιτούντων άσυλο από τις ΗΠΑ στο Μεξικό, όπου θα αναμένουν την απόφαση για το αίτημά τους. Ο κ. Εμπράρ είπε ότι η προσπάθεια των μεξικανικών αρχών θα επανεκτιμηθεί στα μέσα Ιουλίου. Εάν η πρωτοβουλία αποτύχει, η μεξικανική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να εγκαινιάσει συνομιλίες με τη Βραζιλία, τον Παναμά και τη Γουατεμάλα, σημερινά σημεία συγκέντρωσης και οργάνωσης της παράτυπης μετανάστευσης.

Τον Μάιο, ο Τραμπ απείλησε το Μεξικό με επιβολή δασμών ύψους 5% στα προϊόντα του. Το ποσοστό αυτό επρόκειτο να αυξάνεται κατά 5% κάθε μήνα και να φθάσει το 25% τον Οκτώβριο, εφόσον το Μεξικό δεν λάβει αποφασιστικά μέτρα κατά της μετανάστευσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή