FT: Ο Τσίπρας κούρασε την ελληνική μεσαία τάξη

FT: Ο Τσίπρας κούρασε την ελληνική μεσαία τάξη

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές η περίοδος του κ. Τσίπρα στην εξουσία οδηγείται στο τέλος της, αναφέρουν οι Financial Times σε άρθρο τους με τίτλο «η ελληνική μεσαία τάξη κουράστηκε με τον Τσίπρα ενόψει εκλογών».

Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου την Τρίτη, βρήκε τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη να προηγείται για περίπου 9,5 μονάδες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, την διαφορά δηλαδή με την οποία κέρδισε τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η ελληνική μεσαία τάξη, η οποία χτυπήθηκε από την αύξηση της φορολογίας, αδιαφόρησε για τη μικρή αποκατάσταση του εισοδήματός της επί Τσίπρα και εγκατέλειψε τον ΣΥΡΙΖΑ σωρηδόν, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Ετσι, διαλύθηκαν και οι ελπίδες του να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον Οκτώβριο και να γίνει ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός μετά από δύο δεκαετίες, που ολοκληρώνει τετράχρονη θητεία.

Ο κ. Τσίπρας, αποδείχθηκε ένας οξυδερκής πραγματιστής, ο οποίος εγκατέλειψε τη φλογερή ρητορική του μέσα σε λίγους μήνες. Ανέτρεψε το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος στο οποίο οι ψηφοφόροι υποστήριξαν τη σκληρή στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Ευρώπη, απέρριψε την πρόταση του αντισυμβατικού υπουργού Οικονομικών του Γιάνη Βαρουφάκη να υιοθετηθεί η δραχμή και δούλεψε για την εφαρμογή σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, τονίζει το άρθρο.

Ο 44χρονος κέρδισε τον έπαινο της διεθνής κοινότητας όταν κατάφερε να κλείσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Προκάλεσε, όμως, τον θυμό στο εσωτερικό, καθώς δεν κατάφερε να λύσει το «πρόβλημα της διαπλοκής», το οποίο διευκολύνει τη διαφθορά και απωθεί τις ξένες επενδύσεις.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε τίποτα», δήλωσε ιδιοκτήτης μεγάλης ελληνικής εταιρείας στη βρετανική εφημερίδα. «Αυτό που συνέβη είναι ότι μία ομάδα μεγάλων ηλικιακά εμπλεκόμενων επιχειρηματιών, αντικαταστάθηκε με μία νεότερη».

Οποιαδήποτε κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι αντιμέτωπη με την ισχυρή αντίσταση από τους αυτούς που διορίστηκαν την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής Κώστας Ιορδανίδης. «Η απερχόμενη κυβέρνηση αφήνει πολιτικές νάρκες για τους συντηρητικούς», τονίζει. «Οι υποστηρικτές τους θα είναι έτοιμοι να επηρεάσουν τα αποτελέσματα αμέσως αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την εξουσία».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πόνος μίας εκλογικής ήττας μπορεί να μετριαστεί από το γεγονός ότι πλέον έχει εδραιωθεί στην ελληνική πολιτική σκηνή. «Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταμορφώθηκε σε ένα μετριοπαθές φιλοευρωπαϊκό κόμμα  με μία ισχυρή εκλογική βάση άνω του 20%, το οποίο θα μπορούσε να προσελκύσει πολιτικές συνεργασίες μελλοντικά», δήλωσε στους FT ο Αρης Χατζής, καθηγητής νομικής .

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή