Υδραυλικό βασάνισε η πριγκίπισσα Χάσα της Σαουδικής Αραβίας

Υδραυλικό βασάνισε η πριγκίπισσα Χάσα της Σαουδικής Αραβίας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σε δικαστήριο της γαλλικής πρωτεύουσας θα δικαστεί ερήμην η αδελφή του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Χάσα μπιν Σαλμάν, που κατηγορείται ότι διέταξε τους άνδρες ασφαλείας της να απειλήσουν με όπλο, να ξυλοκοπήσουν και να βασανίσουν Γάλλο υδραυλικό στην κατοικία της πριγκίπισσας στη λεωφόρο Φος του Παρισιού.

Το μαρτύριο του υδραυλικού είχε ως αφορμή μια απλή φωτογραφία την οποία τράβηξε το 2016 για να καταγράψει την πορεία των εργασιών στην κατοικία της Χάσα. Η αδελφή του διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, όμως, θεώρησε ότι ο υδραυλικός σκόπευε να δημοσιοποιήσει τις εικόνες στο Διαδίκτυο ή να τις πωλήσει σε σκανδαλοθηρικό έντυπο. Η Χάσα έδωσε έτσι εντολή στον σωματοφύλακά της να χτυπήσει το θύμα.

Ο υδραυλικός υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι δέχθηκε καταιγισμό χτυπημάτων στο πρόσωπο κατόπιν διαταγής της Χάσα, η οποία απαίτησε και την «ταπείνωση» του δράστη. Ο σωματοφύλακας της πριγκίπισσας διέταξε το θύμα του να γονατίσει, αφού του είχε δέσει πισθάγκωνα τα χέρια, και τον έβαλε να φιλήσει τα πόδια της διαδόχου του οίκου του Σαούντ. Το μαρτύριο του άτυχου υδραυλικού διήρκεσε πολλές ώρες, έως ότου η Χάσα τον αφήσει να φύγει.

«Πρέπει να σκοτώσουμε αυτόν τον σκύλο, δεν αξίζει να ζει», φέρεται να είπε η Χάσα, σύμφωνα με την κατάθεση του θύματος. Πέρυσι τον Αύγουστο η αρμόδια εισαγγελέας αποφάσισε να ασκήσει δίωξη κατά της πριγκίπισσας για συνέργεια σε σωματικές βλάβες με οπλοχρησία, συνέργεια σε απαγωγή και κλοπή κινητού τηλεφώνου.

Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, η Χάσα μπιν Σαλμάν εξασφάλισε προνομιακή μεταχείριση από την εισαγγελία. «Αυτό επέτρεψε σε ύποπτο τέλεσης κακουργημάτων να διαφύγει από τη γαλλική Δικαιοσύνη πριν ακόμη ολοκληρωθεί η προανάκριση και παρότι η μαρτυρία της είχε κριθεί κρίσιμη για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Τέτοιες παραλείψεις από μέρους των ανακριτικών αρχών δημιουργούν την εντύπωση στους εμπλεκομένους ότι βρίσκονται υπεράνω του νόμου», αναφέρει έγγραφο της εισαγγελίας.

Ο σωματοφύλακας της πριγκίπισσας Χάσα βρίσκεται επίσης κατηγορούμενος στην υπόθεση του βασανισμού του υδραυλικού και θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για κλοπή, σωματικές βλάβες, οπλοχρησία, απειλή και παράνομη κράτηση. Δεν είναι η πρώτη φορά που η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται αντιμέτωπη με τη γαλλική Δικαιοσύνη. Τον Μάρτιο του 2013, δικαστήριο της γαλλικής πρωτεύουσας είχε διατάξει τη συντηρητική δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Μάχα αλ Σουνταΐρι, πρώην συζύγου του τότε διαδόχου του θρόνου του Ριάντ, Ναγέφ μπιν Αμπντελαζίζ αλ Σαούντ, εξαιτίας των χρεών που είχε αφήσει απλήρωτα σε πολυτελή εμπορικά καταστήματα και ξενοδοχεία. Η πρώην πριγκίπισσα είχε αφήσει «φέσι» 6 εκατ. ευρώ από τη διαμονή της στο ξενοδοχείο Σάνγκρι-Λα του Παρισιού μεταξύ Δεκεμβρίου 2011 και Ιουνίου 2012, όπου είχε διαμείνει με την ακολουθία της, δυναμικότητας 60 ατόμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή