ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνεται η σύγκρουση ΗΠΑ – Ιράν

Κλιμακώνεται η σύγκρουση ΗΠΑ – Ιράν

Κλιμακώθηκε επικίνδυνα το τελευταίο 48ωρο ο ψυχολογικός πόλεμος μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, με εκατέρωθεν κινήσεις που φέρνουν ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο πραγματικής, στρατιωτικής σύγκρουσης. Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της Ιρανικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβαντί ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα έχει υπερβεί μέχρι τις 27 Ιουνίου το ανώτατο όριο των 300 κιλών αποθηκευμένου απεμπλουτισμένου ουρανίου, που προέβλεπε η διεθνής συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Αφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσοστό εμπλουτισμού του ουρανίου στο 20%, έναντι 3,67% που προβλέπεται από την ίδια συμφωνία. Ωστόσο, ο Ιρανός αξιωματούχος επανέλαβε πως η χώρα του είναι διατεθειμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με τη συμφωνία του 2015, από την οποία αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ, αρκεί οι Ευρωπαίοι, οι Ρώσοι και οι Κινέζοι να βρουν τρόπους να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο, παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Πάτρικ Σάναχαν χαρακτήρισε την ιρανική στάση «πυρηνικό εκβιασμό» και ανακοίνωσε ότι η χώρα του στέλνει στη Μέση Ανατολή άλλους 1.000 στρατιώτες για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά της έναντι πιθανής ιρανικής απειλής. Παράλληλα, το Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα πρόσθετες φωτογραφίες που υποτίθεται ότι δείχνουν Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης να επιβαίνουν σε περιπολικό και να αφαιρούν μαγνητική νάρκη από ένα εκ των δύο τάνκερ που επλήγησαν στον Κόλπο του Ομάν την περασμένη εβδομάδα. Το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στο συμβάν, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες έχει ζητήσει ανεξάρτητη έρευνα.

Μιλώντας στο περιοδικό Time, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «πολύ μικρή» την επίδραση των επιθέσεων στα δύο τάνκερ. Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι δεν θα διστάσει να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν, προκειμένου να το εμποδίσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αλλά απέφυγε να απαντήσει αν είναι έτοιμος να πράξει το ίδιο προκειμένου να διασφαλίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στον Κόλπο.

Στη Μόσχα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «συνειδητή εκστρατεία για πρόκληση πολέμου», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι κάλεσε την Ουάσιγκτον να συγκρατηθεί και «να μην ανοίξει το κουτί της Πανδώρας». Από την πλευρά της, η Νάταλι Τότσι, ειδική σύμβουλος της υπεύθυνης Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, εκτίμησε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ελέγχει την πολιτική της κυβέρνησής του έναντι του Ιράν και εξέφρασε την ευχή να απολύσει τον σκληροπυρηνικό σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον.