ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία-Γερμανία: «Πρώτα η διπλωματία», ώστε να αποφευχθεί ένας πόλεμος με το Ιράν

gallia-germania-prota-i-diplomatia-oste-na-apofeychthei-enas-polemos-me-to-iran-2322922

Η Γαλλία και η Γερμανία θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να περιοριστούν οι εντάσεις με το Ιράν, αλλά ο χρόνος εξαντλείται και δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος ενός πολέμου, δήλωσαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών από το Παρίσι.

«Θέλουμε να ενώσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να αρχίσει μια διαδικασία αποκλιμάκωσης», σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους έπειτα από υπουργικό συμβούλιο στο Παρίσι.

«Εξακολουθεί να υπάρχει κάποιο χρονικό περιθώριο και ελπίζουμε ότι όλοι οι παράγοντες θα επιδείξουν μεγαλύτερη ηρεμία. Εξακολουθεί να υπάρχει χρόνος, αλλά λίγος», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ο οποίος παρευρέθηκε στο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο, πρόσθεσε απηχώντας τα σχόλια του Γάλλου ομολόγου του ότι «ο κίνδυνος ενός πολέμου στον Κόλπο δεν έχει αποσοβηθεί».

«Χρειάζεται να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην φτάσουμε σε αυτό. Γι'αυτό μιλάμε σε όλες τις πλευρές. Πήγα στο Ιράν και επίσης μιλάμε και με τους Αμερικανούς. Χρειάζεται να υπάρξει αποκλιμάκωση μέσω του διαλόγου. Είναι η ώρα του 'η διπλωματία πρώτα' και αυτό έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε», πρόσθεσε ο Μάας.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, γνωστές και ως Ε3,  ασκούν πιέσεις για να συνεχίσει να ισχύει η συμφωνία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν μετά τη μονομερή απόσυρση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από αυτήν πέρυσι και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τεχεράνη.

Ο Λεντριάν σημείωσε επίσης ότι η απειλή του Ιράν να παραιτηθεί από τη δέσμευσή του σχετικά με το όριο των αποθεμάτων του σε εξαφθοριούχο ουράνιο εντός 10 ημερών είναι πολύ ανησυχητική και δεν είναι προς το συμφέρον της Τεχεράνης, επέρριψε, όμως, ευθύνες και στις ΗΠΑ.

«Θεωρούμε επίσης ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία δεν είναι καλή και ότι οι πιέσεις που ασκούν εντείνουν την κατάσταση», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters