Υποπτοι για τους 298 θανάτους της ΜΗ17

Υποπτοι για τους 298 θανάτους της ΜΗ17

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Τρεις Ρώσοι και ένας Ουκρανός αντιμετωπίζουν κατηγορίες ανθρωποκτονίας για τους θανάτους των 298 επιβατών της πτήσης ΜΗ17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, που καταρρίφθηκε πάνω από την ανατολική Ουκρανία το 2014. Αυτό ανακοίνωσε χθες η διεθνής ομάδα που πραγματοποίησε την έρευνα της υπόθεσης, διευκρινίζοντας ότι οι ύποπτοι θα δικαστούν ερήμην στη διάρκεια διαδικασίας που αναμένεται να ξεκινήσει στην Ολλανδία τον προσεχή Μάρτιο.

Οι ολλανδικές αρχές ανέφεραν ότι η Ρωσία δεν συνεργάστηκε με την ανάκριση και δεν αναμένεται να παραδώσει τους κατηγορουμένους. «Αυτοί οι ύποπτοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στον θάνατο 298 αθώων πολιτών», είπε ο Ολλανδός εισαγγελέας Φρεντ Βέστερμπεκε. «Αν και δεν πάτησαν οι ίδιοι το κουμπί, έχουμε την υποψία ότι συνεργάστηκαν στενά για να εξασφαλίσουν τον εκτοξευτήρα, με στόχο την κατάρριψη του αεροσκάφους», προσέθεσε. Η Μόσχα επέμεινε ότι συνεργάστηκε με την Ολλανδία και κατήγγειλε ότι η έρευνα έχει στόχο τη δυσφήμηση της Ρωσίας. «Για ακόμη μία φορά αβάσιμες κατηγορίες εκτοξεύονται κατά της ρωσικής πλευράς, με σκοπό την απαξίωση της ρωσικής ομοσπονδίας στα μάτια της διεθνούς κοινότητας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ουκρανία θα προσπαθήσει να συλλάβει τον Ουκρανό ύποπτο Λεονίντ Χαρτσένκο δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός εισαγγελέας της χώρας Γιούρι Λουτσένκο. Η Σιλέν Φρέντικς, της οποίας ο γιος Μπράις επέβαινε στο αεροσκάφος μαζί με τη φίλη του Ντέιζι, δήλωσε ότι η δίκη θα ξεκινήσει στις 9 Μαρτίου 2020. Η διεθνής ομάδα, υπό την ηγεσία των Ολλανδών, που έχει επιφορτιστεί με την απόδοση ποινικών ευθυνών, ενημέρωσε τις οικογένειες των θυμάτων για την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Το αεροσκάφος, που εκτελούσε την πτήση Αμστερνταμ – Κουάλα Λουμπούρ, καταρρίφθηκε στις 17 Ιουλίου 2014 ενώ πετούσε πάνω από εδάφη που ήλεγχαν φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Σκοτώθηκαν και οι 298 επιβαίνοντες, ενώ τα περισσότερα θύματα ήταν Ολλανδοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή