ΚΟΣΜΟΣ

Στο φως χιλιάδες άγνωστες φωτογραφίες από την 11η Σεπτεμβρίου

sto-fos-chiliades-agnostes-fotografies-apo-tin-11i-septemvrioy-2323130

Μπροστά σε ένα εκπληκτικό εύρημα βρέθηκαν δύο συλλέκτες/ερευνητές στη Νέα Υόρκη, καθώς «έσκαβαν» στα διάφορα πρoς πώληση αντικείμενα σε ένα παζάρι σε κάποιο σπίτι της μητρόπολης.

Συγκεκριμένα, ψάχνοντας το περιεχόμενο μίας στοίβας από CDs που αγόρασαν στο παζάρι, ανακάλυψαν ότι ένας από τους ψηφιακούς δίσκους έκρυβε μέσα του περίπου 2.400 φωτογραφίες από το «Σημείο Μηδέν», την τοποθεσία που κάποτε δέσποζαν οι Δίδυμοι Πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, κατά τις αμέσως επόμενες ημέρες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο άνθρωπος που τις τράβηξε φέρεται να είναι κάποιος μη ταυτοποιημένος εργάτης, ο οποίος δούλευε στις εργασίες εκκαθάρισης της τοποθεσίας από τα συντρίμμια των κάποτε ψηλότερων κτιρίων του κόσμου.

Παρότι τα CDs ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, τα δεδομένα τους έγινε δυνατό να ανακτηθούν από τους δύο ερευνητές, οι οποίοι ακολούθως ανέβασαν τις φωτογραφίες στον ιστότοπο Flickr.

«Γενικά, αντικείμενα σαν αυτά περνούν απαρατήρητα στα παζάρια. Είναι πολύ πιθανό αν δεν είχαμε πάει εμείς στο παζάρι, αυτά να βρίσκονταν τώρα στα σκουπίδια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ Johnathan Burgess, ο συνεργάτης του οποίου βρήκε τα CDs στο παζάρι.

Ακόμη, χαρακτήρισε «θαύμα» το γεγονός ότι τα δεδομένα των ψηφιακών δίσκων ανακτήθηκαν σε τόσο καλή ποιότητα, καθώς όπως τόνισε, τα CD-ROM εκείνης της εποχής βρίσκονται συνήθως σε πολύ κακή κατάσταση.

sto-fos-chiliades-agnostes-fotografies-apo-tin-11i-septemvrioy0

sto-fos-chiliades-agnostes-fotografies-apo-tin-11i-septemvrioy2

sto-fos-chiliades-agnostes-fotografies-apo-tin-11i-septemvrioy4

sto-fos-chiliades-agnostes-fotografies-apo-tin-11i-septemvrioy6

sto-fos-chiliades-agnostes-fotografies-apo-tin-11i-septemvrioy8